balatoros

​Íme a legjobb strandételek a Balaton északi és déli partján

Az Év Strandétele verseny hatéves története során először nem tudott dönteni a zsűri, megosztott első helyet hirdettek ki a szervezők. A hurka-kolbászra vágyók és a halrajongók is örülhetnek.


Az alsóörsi Fogas Bisztró hal erőlevese és a balatonmáriafürdői Port Étterem és Panzió BalaToros nevű kreációja lett holtversenyben a győztes.

BalaToros: örülhetnek a hurka-kolbász rajongók

BalatToros a balatonm\u00e1riaf\u00fcrd\u0151i Port \u00c9tteremb\u0151l

A BalaToros a máriafürdői Port Étterem alkotása, a hurka-kolbász kombináció újragondolásával született meg. A déli part gasztrokikötőjének számító Port Étterem & Panzió a tavalyi második helyezés után idén nagyon ráállt az Év Strandétele kihívásra és munkájukat siker koronázta: a BalaToros idén első helyezést ért el, így Balla György és csapata örülhet. Bár az étteremben mediterrán hangulat várja a látogatót, de abban biztosak voltak, hogy az Év Strandétele versenyre helyi alapanyagokból készült, helyi ihletésű fogással neveznek be.

A befutó BalaToros eredeti neve Sertés Trió volt, július 1-jén tökéletesítették és tették étlapra. A húsos őrülethez a helyi hentes készíti a hurkát-kolbászt, mellé harmadiknak ott a bundás véres hurka. Extraként kerül tányérra a Balla György és Horváth András séf által is kötelezőnek ítélt keresztúri káposzta, egy burgonyás, mustáros káposzta, amit gyerekkorukban is sokat ettek. A versenyen a tavalyi évben ezüstérmet nyert marhaszegyes ciabatta is állandó szereplője az étlapnak.

Egy könnyű erőleves tokhal-gombóccal

Persze ha Balaton, akkor joggal vágyunk minőségi halételre is: az alsóörsi Fogas bisztro ennek szellemében készítette el az erőlevesét. A nyertes fogást a csapat közösen találta ki; a benne levő tokhal-gombócot ifj. Kun Szilárd, a családi vállalkozás ifjabb tagja álmodta meg. A leves alapja háromféle keszthelyi hal: ponty, harcsa illetve tokhal. Friss édeskömény, pirított babérlevél, pirított bors kerül az alaplébe; a tokhalból készült gombócot kovászolt kenyérrel, reszelt citromhéjjal, kis tabascoval, friss petrezselyemmel, illetve sóval állítják össze és fűszerezik.

A 2020-as versenyre 24 büfé és bisztro nevezett be. 2015-ben a fövenyesi Kalóz és a Harcsa&Krumpli győzött, 2016-ban a badacsonyi Kishableány és a balatonboglári Paletta a Big MEKK-kel, 2017-ben szintén a Paletta a Pulled ponttyal, 2018-ban a fenyvesi Konyhám a Gofcsival, míg 2019-ben a Zamárdiban üzemelő Tiki Beach Bisztró a Koviubilevessel.

A Balatoni KÖR a We Love Balatonnal együttműködve 2015 óta minden évben meghirdeti a versenyt. E mozgalom motorja, Kardos Gábor egyben a Beach Food mozgalom vezéralakja is. Az eredményhirdetésen úgy fogalmazott:

egyre magasabb a színvonal, egyre több a jó büfé a Balatonnál.

A figyelmetekbe ajánljuk