svédasztalos reggeli

Viszlát közös tavaszi tekercsek és rántott húsok?


Nem biztos, hogy a védőplexi és a közös kanál a vendégek álma egy étteremben, még a COVID-19 lecsengése után sem – már ha egyszer lecseng. Minden más óvintézkedés mellett szinte az összes országban szigorítottak az élelmiszerbiztonsági előírásokon is, így a klasszikus svédasztalos éttermek komoly kihívások elé néznek.

A CBC cikkéből kiderül, hogy éttermi menedzserek is azt gondolják, ha valaha véget is ér a járvány, a szorongás megmarad az emberekben, így továbbra sem fogyasztanának majd örömmel közös büféasztalokról. Hiába nyitottak újra a vendéglátóhelyek, érezhetően kevesebben járnak a svédasztalos éttermekbe. Többen egész vállalkozásukat alakították át, és hagytak fel az önkiszolgáló üzleti modellel. Mások nem voltak ennyire szerencsés helyzetben.

„Néhányan az idei év után örökre lehúzhatják a rolót"

– mondta Oscar Lopez, az egyik népszerű kanadai steakhouse-franchise alapítója.

„Rengeteget gondolkozunk ezen. A svédasztalos étkeztetés nagy szelet a vendéglátóiparban, a vendégek viszont talán sosem engedik el a mostani negatív érzéseiket ezzel kapcsolatban"

Lopezék végül arra a döntésre jutottak, hogy éttermeikbe úgy próbálják visszacsábítani a vendégeket, hogy asztalaikat kétméteres távolságra helyezik el egymástól, külön pincérek szolgálják fel a svédasztalról az ételeket, valamint 50 százalékkal csökkentetik az éttermeik befogadóképességét. Sokan tértek át erre a szolgáltatásra, de a svédasztal fogalmához ennek már nincs túl sok köze.

"Üresnek és szomorúnak tűnik a hely. Nagyon sokat veszítettünk az éttermek hangulatából"

– mondta Lopez.

Nem csak az amerikaiak óvakodnak a svédasztaltól, a japán közmédia saját kísérletet csinált, ami szemlélteti, hogy milyen gyorsan terjednek a vírusok és a baktériumok egy svédasztalos étkezés során. A vírust UV-festés helyettesítette: a „vírusgazda" a tenyerébe köhögve kezdte meg a tányérja megpakolását, majd félórával később felkapcsolták az UV-fényt, és a jelenlévők közül szinte mindenkinek a kezén (sokaknak még az arcán is) volt festék. A kísérlet azt is megmutatta, hogy a sokak kezében megforduló szedők, kacsók, merőkanalak terjesztették a vírust, így ezek cseréje, tisztítása segíthet a terjedés fékezésében.

A figyelmetekbe ajánljuk