áfonya

Az agy, a testünk irányítóközpontja. Felelős azért, hogy a szívünk verjen, hogy lélegezzünk, és hogy mozogni, érezni és gondolkodni tudjunk. Ebből kiindulva nem lehet utolsó szempont csúcsformában tartani, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Bizonyos ételek hatalmas szerepet játszanak az agy egészségének megőrzésében, és javíthatják memóriánkat és a koncentrációt.


Áfonya

Az áfonyában található vitaminok kifejezetten az agynak kedveznek. Az áfonya és más sötét színű bogyós gyümölcsök antociánokat tartalmaznak, egy gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású növényi vegyületcsoportot. Az antioxidánsok az oxidatív stressz és a gyulladás ellen is hatnak, olyan állapotok ellen, amelyek hozzájárulhatnak az agy öregedéséhez és a neurodegeneratív betegségekhez.

Kurkuma

A kurkuma a currypor egyik legfontosabb összetevője, és számos jótékony hatása van az agyra. A kurkumin, a kurkuma hatóanyaga bizonyítottan átjut a vér-agy gáton, ami azt jelenti, hogy közvetlenül az agyba juthat, és jótékony hatással lehet az ott lévő sejtekre. A kurkumin segíthet javítani a memóriát az Alzheimer-kórban szenvedőknél is. Emellett fokozza a szerotonint és a dopamint.

Brokkoli

A brokkoli K-vitamin-tartalma igen magas, 91 grammban az ajánlott napi bevitel több mint 100%-át biztosítja. Ez a zsírban oldódó vitamin nélkülözhetetlen a szfingolipidek, az agysejtekbe sűrűn beépülő zsírtípus kialakításához.

Idősebb felnőttek körében végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a magasabb K-vitamin-bevitel a jobb memóriával abszolút összefüggésbe hozható.

Diófélék

A diófélék javíthatják a kognitív képességeket, és még a neurodegeneratív betegségek megelőzésében is segíthetnek. A diófélékben található számos olyan rendkívül jó tápanyag, mint például az egészséges zsírok, az antioxidánsok és az E-vitamin.

Étcsokoládé

Az étcsokoládé és a kakaópor tele van agyműködést fokozó vegyülettel, köztük flavonoidokkal, koffeinnel és antioxidánsokkal. A csokoládéban lévő flavonoidok az agy azon területein gyűlnek össze, amelyek a tanulással és a memóriával foglalkoznak. A kutatók szerint ezek a vegyületek javíthatják a memóriát, és segíthetnek az időskori szellemi hanyatlás lassításában is.

Tojás

A tojás jó forrása számos, az agy egészségéhez kapcsolódó tápanyagnak, köztük a B6- és B12-vitaminoknak, a folsavnak és a kolinnak. A magasabb kolinbevitel összefüggésbe hozható a jobb memóriával és szellemi funkciókkal, ennek ellenére jó páran nem jutnak elegendő kolinhoz az életmódjuk vagy a diétájuk miatt.

A figyelmetekbe ajánljuk