fiatal nevető nő fánkokkal a kezében
Fotó: Shutterstock

9 élelmiszer, amely DNS-károsító gyulladást okoz a szervezetedben

A krónikus gyulladás kockázata az étrendtől függően magasabb lehet − van egy pár élelmiszer, melyeket nem árt kerülni.


Az alább összegyűjtött élelmiszerek korlátozása segíthet a gyulladás csökkentésében és ezáltal a krónikus betegségek kockázatának csökkentésében. Íme 9 gyakori, gyulladást okozó élelmiszerfajta, és ajánlunk pár gyulladáscsökkentő ételt is helyettük.

A szervezeted a gyulladást egyébként a betegségek leküzdésére és a sérülések gyógyítására használja. A krónikus, hosszú távú gyulladás azonban veszélyes lehet, és hozzájárulhat a következő betegségek kialakulásához:

  • károsítja a sejtek DNS-ét, ami rákhoz vezethet
  • növeli az inzulinrezisztenciát, ami cukorbetegséget okozhat
  • ízületi fájdalmat okoz, ami krónikus ízületi gyulladáshoz vezethet
  • elősegíti a plakkok növekedését az artériákban és vérrögöket okoz, ami szívbetegséget okozhat.

​1. Cukros ételek

cukros \u00e9telek

Fotó: Shutterstock

A magas cukortartalmú ételek, mint az üdítők és a pékáruk kétféleképpen is kiválthatják a gyulladást. A cukor serkenti a zsírsavak termelődését a májban. Amikor a szervezet megemészti ezeket a zsírsavakat, a keletkező vegyületek gyulladásos folyamatokat indíthatnak be. A cukros ételek fogyasztása arra készteti a szervezetet, hogy több inzulint termeljen. Ez növelheti a testzsírt, és problémává válhat, mert a zsírsejtek olyan vegyi anyagokat termelhetnek a szervezetben, amelyek gyulladáshoz vezetnek.

​2. Vörös hús és feldolgozott húsok

v\u00f6r\u00f6s h\u00fasok

Fotó: Shutterstock

A feldolgozott húsok olyan húsok, amelyeket pácolással, sózással, füstöléssel vagy tartósító vegyszerek hozzáadásával módosítottak. Ilyenek a következők:

  • Szalonna
  • Csemegehúsok
  • Hot dogok
  • szárított marhahús
  • Csirkefalatkák

Mind a feldolgozott, mind a vörös húsok általában magas telített zsírtartalmúak. Tanulmányok szerint a zsíros feldolgozott és vörös húsok fogyasztása súlygyarapodást és gyulladást okozhat.

​3. Egyes étolajok

\u00e9tolajat \u00f6nt egy f\u00e9rfi egy serpeny\u0151be

Fotó: Shutterstock

Sok főzőolaj tartalmaz úgynevezett omega-6 zsírsavakat. Az omega-6 zsírsavak nem feltétlenül rosszak − a szervezeted energiához és normális növekedéshez használja őket. De az omega-6 zsírsavaknak gondos egyensúlyban kell lenniük az omega-3 zsírsavakkal. Ha túl sok omega-6-os zsírt fogyasztasz, az felboríthatja ezt az egyensúlyt, ami gyulladást vált ki. Néhány gyakori étolaj, amely omega-6 zsírokat tartalmaz:

  • Kukoricaolaj
  • repceolaj
  • Napraforgóolaj
  • Sáfránymagolaj
  • Mogyoróolaj

4. Sült ételek

Az olyan sült ételek, mint a csirkefalatok, a fánkok és a sült krumpli több okból is nagy gyulladás okozói: magas omega-6 zsírsavtartalommal rendelkeznek, és gyakran tartalmaznak transzzsírokat is.

​5. Finomított szénhidrátok

t\u00e9szt\u00e1k kanalakon, vill\u00e1kon

Fotó: Shutterstock

A finomított szénhidrátok olyan cukrok és gabonafélék, amelyeket megfosztottak minden korpától, rosttól és tápanyagtól. Tanulmányok bizonyítják, hogy a finomított szénhidrátokban gazdag étrend fokozhatja a gyulladást és inzulinrezisztenciát válthat ki a szervezetben. Ezek a tényezők hozzájárulnak a szívbetegségek, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség magasabb kockázatához. A finomított szénhidrátok olyan élelmiszerekben találhatók meg, mint például:

  • Fehér kenyér
  • Tésztafélék
  • Pizzatészta
  • cukrozott gabonafélék
  • Fehér rizs
  • Fehér liszt
  • Sütemények

​6. Szóda és édesített italok

\u00e9des italok

Fotó: Shutterstock

A szóda és más cukrozott italok szintén gyulladást okozhatnak. A magas cukortartalmú italok három jelentős módon okozhatnak gyulladást:

  1. A fruktózzal, glükózzal és szacharózzal édesített italok befolyásolhatják a szervezet cukoranyagcseréjét, ami gyulladáshoz vezethet.
  2. A szóda és más édesített italok a C-reaktív fehérje (CRP), a gyulladással összefüggő biomarker megnövekedett koncentrációját okozhatják.
  3. A szacharózzal édesített üdítőitalok fogyasztása növeli a húgysav szintjét a szervezetben, ami gyulladást és inzulinrezisztenciát idézhet elő.

​7. A túlzott alkoholfogyasztás

alkoholok poharakban

Fotó: Shutterstock

A mértékkel fogyasztott alkoholnak alacsony fokú gyulladásos kockázatai vannak. Túlzott mennyiségben azonban az alkohol manipulálhatja a szervezet természetes feldolgozási folyamatát, ami a szervek működési zavaraihoz vezethet. Amikor a túlzott mennyiségű alkohol a szervezetedbe kerül, megnöveli egy bizonyos bélbaktérium (LPS) termelését. Ez a megnövekedett baktériumterhelés hatással van a bélfal bélfalára, lehetővé téve a baktériumok átszivárgását, ami gyulladást okoz a környező szervekben.

8. MSG

chips

Fotó: Shutterstock

A mononátrium-glutamát, közismert nevén MSG egy ízfokozó, amelyet gyakran hozzáadnak a feldolgozott élelmiszerekhez. Ez az adalékanyag fokozhatja a gyulladást a szervezetben, és növelheti a májkárosodás, az elhízás és egyes autoimmun betegségek kockázatát. Az MSG-t tartalmazó gyakori élelmiszerek közé tartoznak:

  • Szójaszósz
  • Leveskonzervek
  • Instant ramen
  • Fűszerek
  • Burgonyachipszek
  • Zöldségkonzervek
  • Feldolgozott húsok (pl. hot dog, pepperoni, marhahús és csemegehús)

9. Transzzsírsavak

popcorn

Fotó: Shutterstock

A transzzsírok gyulladást okozhatnak a szervezetben, mind a szívben, mind a belekben. Ez a gyulladás ronthatja a gluténtoleranciát, valamint a szervezet inzulintermelését. Érdemes megjegyezni, hogy a transzzsírok sokkal több mindenben vannak, nem csak a sült ételekben. A transzzsírokat tartalmazó egyéb gyakori élelmiszerek közé tartoznak a következők:

  • Mikrós pattogatott kukorica
  • Fagyasztott pizza
  • Tejmentes kávétejszínhab
  • Margarin és más zsiradékok
  • Feldolgozott sütemények

Gyulladáscsökkentő élelmiszerek

Számos gyulladáscsökkentő élelmiszer is létezik, amelyek segíthetnek a krónikus gyulladások leküzdésében a szervezetben. Ezek az élelmiszerek olyan kulcsfontosságú vegyületekben gazdagok, mint az antioxidánsok és az omega-3 zsírsavak, amelyek a gyulladásos fehérjék szintjének csökkentésére hatnak. Néhány kulcsfontosságú közülük, amelyeket érdemes beilleszteni az étrendünkbe:

  • Zsíros halak
  • Extra szűz olívaolaj
  • Gyümölcsök és zöldségek, mint a narancs, brokkoli és paprika
  • Diófélék
  • Bogyós gyümölcsök
  • Paradicsom
Forrás: Insider

A figyelmetekbe ajánljuk