Kinoa
A kinoa egy tápláló mag, amely egyre népszerűbb az egészségtudatos fogyasztók körében.
A növény álgabonának (pszeudocereáliák) minősül, vagyis olyan magnak, amelyet gabonaként készítenek el és fogyasztanak. A főtt kinoa 70%-a szénhidrát, így az egyik legmagasabb egészséges szénhidráttartalmú élelmiszernek számít. Emellett jó fehérje- és rostforrás is.
A fehérje ásványi anyagokban és növényi vegyületekben gazdag, több egészségügyi előnnyel is rendelkezik, többek között szabályozza a vércukorszintet és a szívet is védi.
Emellett nincs benne glutén, ami miatt a gluténmentes diétán lévők számára az egyik legjobb búzaalternatíva.
Ráadásul a kinoa rendkívül laktató is, mivel viszonylag magas a rost- és fehérjetartalma. Emiatt elősegítheti az egészséges testsúlyszabályozást és a bélrendszer egészségét is.
Ez is érdekelhet: Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel kenyeret
Zab
A zab az egyik legjobb teljes kiőrlésű gabona, számos vitamin, ásványi anyag és antioxidáns található benne. .
A nyersen 70% szénhidrátot tartalmaz. Egy 1 csészében (81 gramm) 54 gramm szénhidrátot találunk, amiből 8 gramm rostot.
A zab viszonylag jó fehérjeforrás is, ráadásul több fehérjét tartalmaz, mint a legtöbb gabona. Kutatások szerint a zab fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a koleszterinszintet. Emellett csökkentheti a vércukorszintet is, különösen a 2-es típusú cukorbetegségek esetében lehet jótékony hatású.
A zab emellett laktató is, ami miatt könnyen megőrizhetjük a testsúlyunkat – a kinoához hasonlóan
Banán
Egy nagyobb banán (136 gramm) körülbelül 31 gramm szénhidrátot tartalmaz, mindezt keményítő és cukor formájában.
A gyümölcs káliumban, B6- és C-vitaminban is gazdag, emellett számos jótékony növényi vegyületet is tartalmaz. Magas káliumtartalmának köszönhetően a banán segíthet a vérnyomás csökkentésében és a szívet is erősítheti.
Az éretlen, zöld banánban magasabb a keményítőtartalom, ez gyümölcs érésével természetes cukorrá alakul át, közben pedig sárgává színeződik. Ezért, ha kevésbé érett állapotában fogyasztjuk, akkor inkább több keményítőhöz és kevesebb cukorhoz jutunk.
Az éretlenebb fajták megfelelő mennyiségű rezisztens keményítőt és pektint tartalmaznak, amelyek támogatják az emésztést, és „üzemanyagot" biztosítanak a bélrendszeredben lévő jótékony baktériumok számára.
Édesburgonya
Egy fél csésze (100 gramm) pürésített, főtt édesburgonya héjával együtt körülbelül 20,7 gramm szénhidrátot tartalmaz – ez keményítőből, cukorból és rostokból tevődik össze.
Az édesburgonya emellett gazdag A-vitamin-, C-vitamin- és káliumforrás, ráadásul tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek semlegesíteni a sejtekben lévő káros szabad gyököket, hogy megvédjék a szervezetet a krónikus betegségekkel szemben
Cékla
Bár összességében nem számít magas szénhidráttartalmúnak, egy nem keményítőtartalmú zöldséghez képest sok benne a szénhidrát. A nyers és főtt céklában 100 grammonként körülbelül 10 gramm szénhidrát található, ez főként cukorból és rostokból tevődik össze.
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint erős antioxidánsokkal és növényi vegyületekkel. A céklában magas a szervetlen nitrátok tartalma is, amelyek a szervezetben nitrogén-oxiddá alakulnak át. A nitrogén-oxid szabályozza a vérnyomást, és számos betegség kockázatát is csökkentheti.
A répalé egyébként szintén magas nitráttartalmú, nem véletlen, hogy a sportolók a fizikai teljesítményük fokozására is használják, hiszen a nitrogén-oxid ellazítja az ereket, így az oxigén hatékonyabban áramlik a testmozgás során.