csokoládés habverő

Pofonegyszerű desszert, amivel meglepheted a családod: lisztmentes csokoládétorta

Ez a lisztementes csokoládétorta garantáltan a család új kedvence lesz, és ami a legjobb benne: szinte lehetetlen elrontani.


Hozzávalók:

  • 8 nagy tojás
  • 500 gramm sötét, félédes vagy keserédes csokoládé, durvára vágva
  • 200 gramm sózatlan vaj
  • opcionális feltét: porcukor és/vagy bogyós gyümölcsök

Elkészítése:

A sütőrácsot helyezzük az alsó-középső pozícióba, és melegítsük fel a sütőt 160 Celsius-fokra. Béleljük ki egy 20 centiméteres (kapcsos) tortaforma alját sütőpapírral és kenjük ki vajjal a forma oldalait. Ügyeljünk rá, hogy alaposan kenjük meg az oldalakat. Tekerjük be a forma külsejét 2 réteg erős alufóliával, és helyezzük egy nagy sütőformába, vagy bármilyen, a tortaformánál nagyobb tepsibe. Forraljunk vizet. Keverőgépben a habverő fejjel nagy sebességgel verjük fel a tojásokat, amíg a térfogatuk megduplázódik. Ez körülbelül 5 percet vesz majd igénybe.

A csokoládét és a vajat olvasszuk össze. Ezt akár mikrohullámú sütőben is megcsinálhatjuk. A csokoládét és a vajat egy tálban 30 másodperces időintervallumokban melegítjük, majd kevergetjük, amíg a csokoládé és a vaj fel nem olvad és simává nem válik. Ezután a felvert tojások nagyjából egyharmadát egy nagy gumispatula segítségével úgy keverjük a csokoládés keverékbe, hogy csak néhány tojáscsík látsszon. A maradék felvert tojás felét, majd az utolsó adagot is adjuk hozzá és keverjük el, amíg a keverék teljesen homogén nem lesz.

Rakjuk a tésztát az előkészített tortaformába és gumispatulával simítsuk el a felületét. Helyezzük a tepsit, benne a tortaformával a sütőrácsra. Nagyon óvatosan öntsünk a tepsibe annyi forró vizet, hogy az felérjen a tortaforma feléig. Süssük a tortát addig, amíg a kissé megemelkedik, és a szélei éppen csak kezdenek megdermedni. A torta felszínén idővel egy vékony fényes kéreg képződik (mint a brownie-nál), miközben a belseje 60 Celsius-fok hőmérsékletet ér el. A sütés nagyjából 22-25 percet fog igénybe venni. Ezután vegyük ki a tortaformát a vízfürdőből, majd hűtsük ki szobahőmérsékletűre. Fedjük le és tálalásig tegyük a hűtőbe. Ez a csokoládétorta akár 4 napig is eláll.

30 perccel a tálalás előtt óvatosan távolítsuk el a tortaforma oldalát, valamint a torta aljáról szedjük le a sütőpapírt. Ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral, bogyós gyümölcsökkel.

A figyelmetekbe ajánljuk