A francia citromtorta, vagyis a tart au citron egy olyan könnyed édesség, ami felélénkíti a hétköznapokat.
Francia citromtorta recept
- 10 perc előkészület
- 1 óra 20 perc hűtés
- 30 perc sütés (30 perc előmelegítéssel)
- 6-8 főt szolgál ki
Hozzávalók
A tésztához
- 180g sima liszt
- 90g porcukor
- ¼ tk finom só
- 90 g hideg vaj
- 3 tojássárgája és 1 tojásfehérje
A töltelékhez
- 275g porcukor
- 5 darab citrom
- 4 felvert tojás
- 300g vaj kockára vágva
Elkészítés
A tésztához érdemes egy robotgépet használni, de kézzel is összegyúrhatjuk a hozzávalókat. Tegyük a lisztet, a cukrot és a sót egy nagy tálba (ami lehet a robotgép tál is). Ebbe kockáról-kockára kézzel dolgozzuk bele a vajat, majd a felvert tojássárgát. Amennyiben robotgéppel gyúrjuk tovább, vigyázzunk arra, hogy ne keverje túl sokáig az összetevőket, mivel megkeményedhetnek. Ha kész van a tészta, fedjük le és tegyük egy órára a hűtőbe.
Amikor kivesszük a hűtőből, hagyjuk még 5-10 percet állni szobahőmérsékleten, mielőtt kinyújtjuk. Vajazzunk ki egy tortaformát, majd nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vastagra, és nyomkodjuk bele a forma aljába és oldalába. Ezt az alapot még 20 percig tegyük be a hűtőbe.
A sütőt melegítsük elő 180 Celsius fokra majd süssük meg az alapot úgy, hogy nyomatékként sütőpapírt és babot vagy rizst helyezünk rá. Süssük nyomatékkal 15 percig, majd nyomaték nélkül további 5 percig. Közben verjük fel a tojásfehérjét (nem kell kemény legyen). Kenjük meg az alapot a tojásfehérjével és süssük még 3-4 percig.
Forraljunk vizet egy lábosban és efölött egy hőálló tálba tegyük a cukrot, amibe belejön majd a citromok reszelt héja. Ám nem csak a héj, három és fél citrom kifacsart leve is belekerül a hőálló edénybe. Ebbe kerülnek a tojások. A tölteléket keverés mellett 20 percen át melegítsük a vízgőz felett. Akkor jó, ha sűrűsödik. Amikor lezártuk a tűzhelyet és már 10 percet hűlt a töltelék, keverjük bele a vajat, majd öntsük rá az egészet a tortaalapra. Egy órán át hűtsük a kész tortát tálalás előtt.
(Forrás: Guardian)