A csipkebogyólekvár igazi csemegének számít, de viszonylag kevés helyen lehet kapni, pedig rendkívül egészséges, és nem mellesleg nagyon finom is.
Hozzávalók:
- 5 kg csipkebogyó
- 2,5 kg cukor
- 1 citrom
- nátrium-benzoát
Ez is érdekelhet: 5+1 tuti tipp az álompalacsintákhoz
Elkészítése:
A csipkebogyókat mossuk meg, majd távolítsuk el a végüket. Ezután vágjuk ketté a bogyókat, majd kaparjuk ki a magját és a szőreit. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi jól ellepi, majd kis lángon főzzük egy órán át. Utána egy kis lyukú szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át. Így biztosan nem kerül bele a héja és az esetleges benne maradt szőrök.
Amikor ezzel megvagyunk mérjük le, és adjunk hozzá kilónként 50 deka cukrot. Tegyük vissza a tűzre, majd jöhet a citromlé. Főzzük még 20-25 percig, utána pedig felforrósított üvegekbe, mindegyik tetejére rakjunk késhegynyi tartósítót, és rögtön zárjuk le. Három-négy percig fordítsuk fejre őket, ezt követően érdemes lepedő közé tenni, és megvárni, amíg a dunsztban kihűl.