A cseresznye számos dologra felhasználható: desszertekben, italokban és rágcsálnivalókban egyaránt finom. Ráadásul tele van antioxidánsokkal és melatoninnal. De vajon tudod-e, hogyan tárold, hogy friss maradjon, és sokáig élvezhesd az előnyeit?
Mielőtt rátérnénk a tárolásra, van néhány dolog, amit már előtte is megtehetsz:
- Várj a cseresznye megmosásával: a cseresznye tárolásakor a nedvesség a legnagyobb ellenség, ezért a legjobb, ha vársz a mosással, amíg nem készülsz megenni. A felesleges víz miatt a cseresznye gyorsabban megromolhat.
- Hagyd rajta a szárát: ha a cseresznyének van szára, hagyd rajta. A szárak eltávolításával a cseresznye további nedvességnek van kitéve, ami potenciális romláshoz vezet.
- Távolítsd el a rossz cseresznyéket: ha egy cseresznye megromlik, az az egész csomagot tönkreteheti. Válogasd át a cseresznyéket, és dobd ki azokat, amelyeken zúzódások, sérülések vagy penészesedés nyomai vannak.
Ez is érdekelhet: Új rekord született a világ legnagyobb cseresznyéi között
Hogyan kell a cseresznyét tárolni?
A cseresznyét minél hidegebb környezetben tárolod, annál jobb, ezért a hűtőszekrény a legjobb hely neki. Bár a pulton is hagyhatod, de ezt csak akkor javasoljuk, ha néhány órán belül meg fogod enni.
Hogy tárold a cseresznyét a hűtőben?
A cseresznye hűtőben való tárolásakor különbözőféle edényeket használhatsz, többek között:
- Tál: ha tálban tárolod a cseresznyét, ügyelj arra, hogy a cseresznye ne legyen túl szorosan összezsúfolva. A cseresznye frissességének megőrzéséhez megfelelő légáramlásra van szükség.
- Tárolóedény: a cseresznyét tárolhatod edényben is, de ne tedd rá a fedelet! A légmentesen lezárt edény nedvességképződéshez vezethet, a nedvesség és a cseresznye pedig nem jó kombináció. Ha ezt a módszert választod, a tartályt béleld ki papírtörlővel, ami segít felszívni a felesleges nedvességet.
Ha tovább olvasnál: A 6+1 legerősebb gyulladáscsökkentő fagyasztott élelmiszer
Fotó: Shutterstock
- Lyukacsos műanyag zacskó: egy műanyag zacskó is jól használható a cseresznye tárolására, csak győződj meg róla, hogy lyukas. A lyukak biztosítják a megfelelő légáramlást, miközben az esetlegesen felgyülemlő nedvességet is elengedik.
A cseresznye fenti módszerek bármelyikével tárolható a cseresznye két-három napig a hűtőben. Ha hosszú távú tárolási megoldást keresel, le is fagyaszthatod a gyümölcsöt.
Hogyan fagyaszd le a cseresznyét?
A lefagyasztás kiváló módja annak, hogy meghosszabbítsd a cseresznye eltarthatóságát. Mutatjuk, hogyan csináld:
1. Öblítsd le a cseresznyét, és alaposan töröld szárazra. Távolítsd el a szárakat és magozd ki. Friss állapotban könnyebb eltávolítani a magokat, ezért kíméld meg magad a fáradságtól, és fagyasztás előtt magozd ki őket. Fel is darabolhatod, de egészben is lefagyaszthatod.
2. Tedd egy sütőpapírral bélelt edénybe, és fagyaszd le, amíg meg nem szilárdul, körülbelül 2 órán át. A cseresznye külön-külön történő gyorsfagyasztása biztosítja, hogy a cseresznye nem ragad össze a fagyasztóban, így nem kell egy tömb cseresznyét szétdarabolnod, amikor készen állsz a felhasználásra.
3. A fagyasztott cseresznyét tedd át egy légmentesen záródó edénybe vagy újrafelhasználható szilikonzacskóba, és zárd le. Címkézd fel és dátumozd a zacskót, hogy tudd, meddig használhatod fel.
Így akár egy évig is eltartható a fagyasztóban, ami remek módja annak, hogy a nyár ízeit más évszakokban is élvezhesd.
Forrás: Eating Well