cseresznyevirág
Fotó: Shutterstock

​A tavasz egyik legszebb hírnöke − 9 érdekesség a cseresznyevirágzásról

A cseresznyevirágzás szezonja az érintett városok egyik fő vonzereje tavasszal: emberek milliói utaznak a cseresznyevirágzást ünneplő fesztiválokra, hogy megcsodálják a gyönyörű rózsaszín virágokat.


A tavasz beköszöntének alkalmából összegyűjtöttünk 10 érdekességet, amit talán te sem ismertél a festői szirmokat hozó fák kapcsán.

Ez is érdekelhet: 1200 éve nem volt még ilyen korai a japán cseresznyevirágzás

1. Csak néhány országban találsz cseresznyevirágot

A Japánban szakurának nevezett, Yoshino és Kiotó cseresznyevirágzása világhírű. A turisták minden tavasszal özönlenek az országba, hogy kipróbálják a hanamit, azaz a „virágnézés" évszázados hagyományát. Nem kell azonban Japánba repülni ahhoz, hogy gyönyörködjünk bennük. A virágok számos európai és ázsiai országban, valamint a déli féltekén Brazíliában és Ausztráliában is megtekinthetők.

2. A világ cseresznyevirág fővárosa Grúziában van

Akár hiszed, akár nem, a közép-georgiai Macon városa a „világ cseresznyevirág fővárosa" − legalábbis az amerikai kongresszus feljegyzései szerint. A város 350 ezer Yoshino cseresznyefának ad otthont.

3. Több száz cseresznyefajta létezik

Különösen Japánban több százféle cseresznyefajta található − becslések szerint több mint 600. Egyes típusok termést is hoznak, míg mások nem. A virágzás különböző szakaszaiban egyes fák a sötét rózsaszíntől a világos rózsaszínen át a fehérig változtatják a színüket, míg mások a zöldessárgától a fehéren át a rózsaszínig haladnak.

Ha tovább olvasnál: Ilyen a felkelő nap országa – 5 érdekesség Japánról

Largest LEGO® brick cherry blossom tree - Guinness World Records

4. Cseresznyefák ihlettek egy rekordot jelentő LEGO-szobrot

A Nagoyában található LEGOLAND Japan vidámpark 2018-ban Guinness-rekordot állított fel a valaha készült legnagyobb LEGO-téglából épített cseresznyevirágfával. A fa 14 láb magas volt, több mint 3175 kilogrammot nyomott, és több mint 800 ezer LEGO-téglából állt.

5. A cseresznyefák nem virágoznak sokáig

Egy cseresznyefa csak egy-két hétig virágzik. A „csúcsszínüket" azonban csak körülbelül három napig tartják meg, ezért jó, ha bölcsen időzíted az utazásodat. Az időzítés számos tényezőtől függ, többek között a helytől, a hőmérséklettől és a napfénytől is.

6. A legelső japán cseresznyefák, amelyek Amerikába érkeztek, teljes katasztrófát jelentettek

1909-ben Japán felajánlotta, hogy 2000 cseresznyefát küld Amerikának a két ország közötti barátság jelképeként, mivel alig néhány évvel korábban Roosevelt elnök segített Japánnak tárgyalni az orosz-japán háború befejezéséről. A jó szándék ellenére a kivitelezés katasztrofálisan sikerült. Amikor a fák 1910 januárjában megérkeztek Washingtonba, nagyon gyengék voltak − a gyökereik túlzott metszése miatt −, és a fafúró rovarok is ellepték őket. A megmentésükre tett kísérletek ellenére a fákat végül egy kupacba dobták és elégették.

7. A klímaváltozás miatt korábban virágoznak a cseresznyefák

Egyes szakértők szerint a fák egyre korábban virágoznak, ahogy a bolygó fokozatosan melegszik. Dr. Soo-Hyung Kim, a Washingtoni Egyetem ökofiziológusa, azt mondja, hogy 2080-ra már februárban cseresznyevirágzásra számíthatunk. 2021-ben Japánban a cseresznyevirágzás március 26-án érte el csúcspontját − 1200 éve ez volt a legkorábbi időpont.

cserszenyevir\u00e1gz\u00e1sba borult f\u00e1k

Fotó: Shutterstock

8. Egy holland településen a cseresznyefáknak saját nevük van

Hollandia legnagyobb parkjában található 400 cseresznyevirágfának saját neve van. A felüknek hagyományos holland női neve van, a másik felüknek pedig japán női neve. A Japán Női Klub 2000-ben ajándékozta oda a fákat, melyek most az Amstelveen településen található Amsterdamse Bos területén találhatók.

9. Mind a virágai, mind a levelei ehetők

Japánban a cseresznyefának egyetlen része sem megy veszendőbe. A tartósított leveleket a mochi (édes babpasztával töltött rizstorta) ehető csomagolására használják, és számos szezonális snackben a szakura az egyik legfontosabb összetevő.

Forrás: Mental Floss

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk