egy nő citromot tart a bal szeme elé, másik kezében citromos víz
Fotó: Shutterstock

6 állítás a citromos víz hatásairól − megmondjuk, igazak-e

A citromos víznek meglehetősen nagy a sajtóvisszhangja, mivel pH-kiegyenlítő, zsírégető, bőrtisztító elixír. De vajon tényleg megfelel a hírverésnek?


A citromos víz előnyei közt sorolják fel, hogy javítja az emésztést, megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól, antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, segíti a fogyást, kiegyensúlyozza a szervezet pH-értékét és jót tesz a bőrnek. Valójában azonban kevés vagy semmilyen kutatás nem igazolja, hogy varázslatos egészségügyi előnyökhöz jutsz, ha citromlevet adsz a vízhez.

És bár a citromnak és a víznek külön-külön is vannak egészségügyi előnyei, nem biztos, hogy ha a napunkat egy pohár citromos vízzel kezdjük, az exponenciálisan feljebb emeli az egészségi állapotunkat.

Merüljünk el a világhálón keringő egyes állítások mögött meghúzódó tényekben egy kicsit.

1. Állítás: Segíthet a fogyásban

Kerülj minden olyan állítást, amely szerint egy étel vagy ital segíthet a fogyásban. Nincsenek hiteles tanulmányok, amelyek alátámasztanák azt az elképzelést, hogy a citromos víz fogyasztása segíti a súlycsökkentést. Vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a vízivás segíthet: támogatja a hidratálást, fokozza az energiát, és segít szabályozni az anyagcserét és az emésztést. A citrom hozzáadása a vízhez azonban nem teszi azt felsőbbrendűvé a zsírégetés ütemének és hatékonyságának növelésében.

A víz kalória nélkül is jóllakat, így értelemszerűen az étkezés előtti ivás csökkentheti az elfogyasztott étel mennyiségét. A kutatások azonban vegyesek azzal kapcsolatban, hogy a vízivás fokozza-e az anyagcserét vagy növeli-e a kalóriaégetést.

​2. Állítás: Jót tesz a bőrnek

citromos vizes poharat emel az ajk\u00e1hoz egy n\u0151 lehunyt szemmel

Fotó: Shutterstock

A citrom és a víz is javíthat a bőrödön, de nem kell együtt fogyasztani őket ahhoz, hogy meglásd az előnyöket. A citrom magas C-vitamin-tartalmú − ez elengedhetetlen a kollagén termeléséhez, ami felelős a bőr rugalmasságáért és szilárdságáért. A kutatások szerint, mint például az ACS Omega 2020-as tanulmánya, a C-vitamin egy erős antioxidáns is, amely semlegesíti a bőrben jelen lévő szabad gyököket, amelyek a légszennyezés és az ultraibolya sugárzás miatt halmozódnak fel.

A bőröd egy szerv, és minden szervednek vízre van szüksége a megfelelő működéshez. Veszíthet rugalmasságából, ha nem jut elég vízhez.

Néhány tanulmány, például a Skin Research & Technology című szaklapban 2018-ban megjelent áttekintés szerint úgy tűnik, hogy a jól hidratáltság a szaruréteg − a bőr legkülső rétege − hidratáltsági szintjét is növeli.

​3. Állítás: Lúgosító hatással van a szervezetre

Az az elképzelés, hogy a citromos víz lúgosító hatással van a szervezetünkre, teljes mítosz. Az általunk elfogyasztott ételek nem képesek megváltoztatni a vérünk pH-értékét, erről a vesénk gondoskodik!

− mondja Joannah Konecny, RD, regisztrált dietetikus.

A test egy jól olajozott gépezet, amikor a pH szabályozásáról van szó, és mindig a homeosztázis fenntartásán dolgozik. Bár a bázikusabb (lúgosabb) vagy savasabb élelmiszerek fogyasztása átmenetileg megváltoztathatja a vizelet pH-értékét, a vér pH-értékére nincs hatással. Fontos megjegyezni, hogy az úgynevezett „lúgosító étrend" egyszerűen azért lehet egészséges, mert a tápanyagdús teljes értékű élelmiszerekre helyezi a hangsúlyt, nem pedig azért, mert megváltoztatja a test kémiáját.

​Hideg, meleg vagy forró citromos vizet kell inni?

citromos vizes poharak \u00e9s citromok

Fotó: Shutterstock

Ha melegen isszuk, »fellazíthatja a dolgokat«. De igazából nincs jelentősége, hogy hidegen vagy melegen isszuk

− jegyzi meg Isabel Smith, M.S., RD, CDN, regisztrált dietetikus. Valóban sokan számolnak be arról, hogy a meleg folyadékok segítenek serkenteni az emésztést és mozgásba hozni a dolgokat.

Vannak negatív mellékhatásai?

A citromban lévő sav problémát jelenthet a fogak számára: a túl sok sav lekoptathatja a fogzománcot. Ha rendszeresen fogyasztasz citromos vizet, fontold meg, hogy szívószállal iszod. Egyeseknél a savas ital éhgyomorra történő fogyasztása emésztőrendszeri panaszokat okozhat. Egyébként egy pohár citromos víz fogyasztása nem jelent nagyobb kockázatot.

A citromos víz beleszámít a napi vízbevitelbe?

Igen. A megfelelő hidratáltság fenntartása elengedhetetlen az optimális testi működéshez. A megfelelő vízbevitel kulcsfontosságú az anyagcsere, az emésztés és a tápanyagszállítás szempontjából. Vannak, akik nem szeretik a víz ízét, vagy unalmasnak találják, ezért a citrom hozzáadása az íz fokozásához segíthet a vízfogyasztás növelésében.

Forrás: Eating Well


A figyelmetekbe ajánljuk