vega kaja
Shutterstock

Kevesen eszik Magyarországon, pedig nálunk az egyik legolcsóbb

Az élen járunk a vegán éttermek mennyiségében és olcsóságában, mégis: Magyarországon csak elenyésző számban étkeznek húsmentesen.

A Vince cikke szúrta ki azt az elemzést, amelyben összehasonlították Európa vegán éttermeit, hogy megtudják, melyik városban van a legjobb dolguk az állati eredetű ételeket kerülő fogyasztóknak.

Bár az ár volt a legfontosabb faktor a rangsor felállításánál, azt is vizsgálták, hogy egy adott településen mennyire sűrűn vannak vegán éttermek, és ezek milyen értékelést kapnak a vendégektől – az ehhez hasonló adatok alapján jött ki a megfizethetőségi mutató pontszáma.

Az árnál sem kizárólag az átlagár mértéke döntött. Fontos szempont volt, hogy a vizsgált összes étterem átlagáránál (21 dollár, nagyjából 7500 forint) hány vegán éttermében tudunk olcsóbban étkezni az adott városban.

Mint kiderült, Lengyelország második legnagyobb városa, Krakkó vezeti a vegánok számára legkedvezőbb európai városok listáját.

Krakkóban kifejezetten sok, 236 vegán étterem található, a város összes éttermének 16,57%-a vegánbarát. Az elemzés szerint ez egyben azt is jelenti, hogy az éttermek közötti verseny ösztönzi az árak alacsonyan tartását: ezért is lehet, hogy Krakkóban egy vegán étkezés átlagos ára egy étteremben 11,68 dollár, nagyjából 4100 forint – emellett a város vegán éttermeinek több mint 50%-a olcsóbb a 21 dolláros európai átlagárnál.

A második helyen az észt főváros, Tallinn végzett, ahol az informatikai forradalom mellett a vegán forradalom is kialakulóban van.

A városban 145 vegán étterem található, ami azt jelenti, hogy 100 ezer lakosra 36,8 étterem jut. Mivel ezek a vegán éttermek elég közel vannak egymáshoz, szintén versenyeznek egymással. A városban a vegán étkezés ára 17,28 dollár, nagyjából 6300 forint. Ugyan vannak ennél olcsóbb városok, de az elemzés összesítése szerint a városnak 82,54 pont megfizethetőségi mutatója, így felkerülhetett a dobogó második fokára.

Rögtön utána következik Budapest: a magyar fővárost az elemzés a „vegán éttermek fellegvárának" nevezi, Budapest az egyik legnagyobb város a listából. A városban 497 vegán étterem található, és a sokfélesége és az olcsósága miatt Budapest megfizethetőségi mutatója 81,26, az átlagos étkezési ára pedig 16,51 dollár, azaz 5800 forint.

Kerülendő városok

Az elemzés által áttekintett városok közül Genf volt a legdrágább a vegánok számára. Annak ellenére, hogy a svájci város magas számmal, 173 vegán étteremmel büszkélkedhet, az ár nagy problémát jelentett. Az átlagár egy vegán étteremben 37,21 dollár volt, nagyjából 13 ezer forint, és az éttermek mindössze 6,74%-ában volt lehetőség 21 dollárnál olcsóbban étkezni. Ezzel Genf megfizethetőségi pontszáma mindössze 10,5 volt. A másik svájci város, Zürich valamivel jobban teljesített, 20-as megfizethetőségi pontszámmal.

Emellett Londonban van a legtöbb vegán étterem, de itt voltak a legmagasabb is az árak – hasonló a helyzet Párizsban és Rómában is.

Visszatérve Magyarországra: aki tehát állati eredetű alapanyagoktól mentes ételeket eszik, annak európai összehasonlításban nincs rossz dolga Budapesten, mégis érdekes adat, hogy Magyarországon a lakosságszámra vetített vegánok aránya egy 2022-es felmérés szerint 1 százalék körül mozog. A vegetáriánusok aránya nagyjából 5 százalék az országban.


A figyelmetekbe ajánljuk