Így választhatsz tökéletest bort az ételedhez – 6 szabály, amit mindenképp be kell tartanod

Így választhatsz tökéletest bort az ételedhez – 6 szabály, amit mindenképp be kell tartanod

Nagyjából bármit ehetünk, amit csak akarunk, miközben egy teljesen tetszőleges bort kortyolgatunk. Ám akadnak olyan párosítások, amelyeket érdemes kerülni. És habár nincs kőbe vésett szabály, létezik néhány jól bevált iránymutatás, amely segít abban, hogy felejthetetlen kulináris élményben legyen részünk. Íme 6 tipp az ételek és borok párosításához!

Malbec

A Malbec, Shiraz és Côtes-du-Rhône borok elég karakteresek ahhoz, hogy jól párosíthatók legyenek erősen fűszerezett barbecue szószokkal bevont ételekhez — csak ügyelj arra, hogy a szósz ne legyen túl édes, mert az elnyomhatja a bor gyümölcsös ízeit.

Pinot Noir

Az olyan földes alapanyagokkal, mint a gombával és a lencsével készült receptek remekül illenek az olyan vörösborokhoz, mint a Pinot Noir és a Dolcetto, amelyek nem túl testesek, de mégis tele vannak pikáns mélységgel. A Pinot gyakran ízletes a lazac mellé is, ami bizonyítja, hogy a vörösbor és a hal remekül megfér egymás mellett.

Ez is érdekelhet: Ezzel a 3 módszerrel tudod a legkönnyebben megmondani, hogy megromlott-e a bor

Chardonnay

A selymes fehérborok – mint sok kaliforniai, chilei vagy ausztráliai chardonnay – jól passzolnak olyan kiadós, zsírosabb halakhoz, mint a kardhal, vagy bármilyen tenger gyümölcséhez, amelyet gazdag mártással tálalnak.

Cabernet Sauvignon

A kaliforniai Cabernet és a bordeaux-i stílusú házasítások remekül illenek a steakekhez és a bárányhúsos ételekhez. A Cab szilárd tanninjai átvágják a zsírt és a fehérjét, amelyek kisimítják a tanninokat. Ez egy tökéletes szimbiózis minden egyes falatnál.

Pezsgő

Sok száraz pezsgő, mint például a brut pezsgő és a spanyol cava, valóban tartalmaz egy enyhe gyümölcsös édességet. Ez teszi őket különösen üdévé, ha sós ételekhez tálaljuk őket. De még a sült ételek gazdagságát és olajosságát is átvágják.

Száraz rozé

Egyes sajtok jobban illenek a fehérborhoz, mások pedig a vörösborhoz. Szinte mindegyikhez jól illik azonban a száraz rozé, amely a fehérbor savasságával és a vörösbor gyümölcsös jellegével rendelkezik. A rozé jól illik még a grillezett halakhoz is, valamint friss salátákhoz, sőt ízletes felvágottakhoz is.


A figyelmetekbe ajánljuk