diós és mákos bejgli

Magyar Cukrász Ipartestület immár harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. 2022-es verseny eredményei pedig a következők!


Az Ipartestület népszerű szakmai versenyeinek (Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája) célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, illetve népszerűsítse a kézműves bejglitt – írja a Vince.hu

A megmérettetésre kizárólag olyan bejglikkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” terméknek számít, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.

Ez is érdekelhet: A nagy bejglitérkép ─ mutatjuk, honnan rendelj bejglit Budapesten!

A versenyre „hagyományos diós”, „hagyományos mákos” és „ínyenc” kategóriában lehetett nevezni.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. A megszokott dió és mák mellet gesztenye, gyümölcsök és gyümölcskészítmények, kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. De ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.

De népszerű töltelék volt idén a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult sárgabarack, málna, pekándió, kesudió, rozmaring, birsalma, naspolya, füge, cékla, tonkabab, szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

Kategóriánként három fős zsűri értékelte a desszerteket. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a bizottság.

Zsűritagok voltak:

  • Bergmann Gabriella cukrászmester – Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
  • Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
  • Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
  • Auguszt József cukrászmester – Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca
  • Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
  • Karl Zsolt cukrászmester – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
  • Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
  • Szervánszky László cukrászmester – Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert
  • Szőke Zoltán cukrászmester – Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely

A legjobb diós bejgli díjazottai pedig a következők:

  • Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc
  • Ezüstérmes: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
  • Bronzérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest

A legjobb mákos bejgli díjazottai:

  • Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert – REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged
  • Ezüstérmes: Képes Gabriella – Képeschoco, Pácin
  • Bronzérmes: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Az ínyenc kategória nyertesei:

  • Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK, Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
  • Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli – Molnár Annamária, Füge Bolt és Kávézó, Budapest
  • Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli – Képes Gabriella, Képeschoco, Pácin
Auguszt Elemér különdíj nyertese pedig Vadócz Jenő lett, a Promenád Kávéháztól.

A figyelmetekbe ajánljuk