A bab rendkívül sokoldalú és tápláló alapanyag, amely számos étel készítéséhez felhasználható, legyen szó egy gyors ebédről vagy egy ízletes nasiról. Így most három különböző babos receptet mutatunk be, amelyek mindegyike könnyen elkészíthető otthon.
Babos shakshuka
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 kis hagyma, aprítva
- 1 piros paprika, aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 400 g konzerv paradicsom
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál kömény
- 400 g konzerv bab (például vörösbab)
- 4 tojás
- friss petrezselyem díszítéshez
Elkészítése:
Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, majd add hozzá a hagymát és a paprikát. Puhítsd meg, majd add hozzá a fokhagymát, a paradicsomot és a fűszereket. Főzd kb. 10 percig, amíg besűrűsödik. Add hozzá a babot, keverd össze, és a közepébe üss 4 tojást. Fedd le, és főzd, amíg a tojások meg nem szilárdulnak. Petrezselyemmel díszítve tálald.
Mexikói bableves
Hozzávalók:
Elkészítése:
Hevítsd fel az olajat egy közepes lábosban, add hozzá a hagymát (egy evőkanálnyit tegyél félre, hogy később guacamolét készíthess belőle) és a paprikát. Süsd gyakori kevergetés mellett 10 percig. Keverd hozzá a fokhagymát és a fűszereket, majd öntsd bele a paradicsomot és a babot a levükkel együtt, fél konzervnyi vizet és a bouillon port. Fedd le, és főzd lassú tűzön 15 percig.
Közben hámozd meg és magozd ki az avokádót, majd tedd egy tálba. Add hozzá a maradék hagymát, a koriandert és a lime levét, valamint egy kis chilit (ha használsz), és alaposan törd össze. Merd a levest két tálba, tedd rá a guacamolét, és tálald.
Babos-pesztós püré
Hozzávalók:
Hevítsd fel az olajat egy nagy lábasban. Add hozzá a babot, és főzd 3-4 percig, amíg át nem melegszik. Egy krumplinyomóval enyhén törd össze a babot, hogy darabos állagú legyen. Keverd hozzá a pestót, és ízlés szerint fűszerezd. Tálaláskor, ha szeretnéd, locsold meg egy kevés olívaolajjal.