
Hamu és Gyémánt
A tökéletes fúziós napindító: angol reggeli pizzára sütve – recept!
Sokszor nem is indulhatna jobban a napunk, mint egy kiadós, laktató reggelivel – és ez az első ránézésre kicsit szokatlan, valójában viszont mennyei pizza pontosan ezt kínálja.
Hozzávalók (2 pizzához):
A tésztához:
- 300 g finomliszt + egy kevés a nyújtáshoz
- 7 g instant élesztő (1 tasak)
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 175 ml langyos víz
A paradicsomszószhoz:
- 200 g passzírozott paradicsom (passata)
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szárított oregánó
- egy marék friss bazsalikomlevél
- só, frissen őrölt fekete bors
A feltéthez:
- 4 vastagabb kolbász vagy angol reggeli jellegű virsli, héj nélkül, darabokra morzsolva
- 8 szelet bacon, felvágva
- 4 szelet véres hurka, szétmorzsolva (elhagyható)
- 4 nagy csiperke, vékonyra szeletelve
- 4 közepes paradicsom, felszeletelve
- 2–4 db tojás
- 2 golyó mozzarella, darabokra tépkedve
- olívaolaj

Fotó: Sergii Koval/Shutterstock
Elkészítés:
- A tésztához keverjük össze a lisztet és az élesztőt egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a sót is. Fokozatosan keverjük hozzá az olívaolajat és a vizet is. Amikor összeállt, borítsuk ki a tésztát és gyúrjuk simára – legyen puha és rugalmas, de ne ragadjon.
- Fedjük le, és hagyjuk kelni kb. 1 órát. Ezután gyengéden gyúrjuk át, és osszuk kétfelé.
- A paradicsomszószhoz tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe (passata, sűrített paradicsom, fokhagyma, oregánó, bazsalikom), ízesítsük sóval, borssal, és pürésítsük simára.
- Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb hőfokra (250–280 °C), és forrósítsuk elő a tepsiket vagy pizzakövet is.
- Nyújtsuk ki a tésztát egy lisztezett felületen kör alakúra, és helyezzük lisztezett sütőpapírra.
- Kenjük meg a pizzát vékonyan a paradicsomszósszal, majd szórjuk ráj a kolbászdarabokat, a bacont, a hurkát, a gombát és a paradicsomszeleteket.
- Üssünk ráj 1–2 tojást úgy, hogy a többi feltét megtartsa a tojásfehérjét (ha kell, hajtsuk fel kicsit a tészta szélét).
- Szórjuk rá a mozzarelladarabokat, locsoljuk meg olívaolajjal, és süssük 8–10 percig, amíg a tészta ropogósra sül, a sajt elolvad, és a feltétek átsülnek.
(Forrás: BBC)
Olvasd el ezt is!