Sergii Koval/Shutterstock
augusztus 14., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

A tökéletes fúziós napindító: angol reggeli pizzára sütve – recept!

Sokszor nem is indulhatna jobban a napunk, mint egy kiadós, laktató reggelivel – és ez az első ránézésre kicsit szokatlan, valójában viszont mennyei pizza pontosan ezt kínálja.

Hozzávalók (2 pizzához):

A tésztához:

  • 300 g finomliszt + egy kevés a nyújtáshoz
  • 7 g instant élesztő (1 tasak)
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 175 ml langyos víz

A paradicsomszószhoz:

  • 200 g passzírozott paradicsom (passata)
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • egy marék friss bazsalikomlevél
  • só, frissen őrölt fekete bors

A feltéthez:

  • 4 vastagabb kolbász vagy angol reggeli jellegű virsli, héj nélkül, darabokra morzsolva
  • 8 szelet bacon, felvágva
  • 4 szelet véres hurka, szétmorzsolva (elhagyható)
  • 4 nagy csiperke, vékonyra szeletelve
  • 4 közepes paradicsom, felszeletelve
  • 2–4 db tojás
  • 2 golyó mozzarella, darabokra tépkedve
  • olívaolaj
Illusztráció
Fotó: Sergii Koval/Shutterstock
Elkészítés:
  1. A tésztához keverjük össze a lisztet és az élesztőt egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a sót is. Fokozatosan keverjük hozzá az olívaolajat és a vizet is. Amikor összeállt, borítsuk ki a tésztát és gyúrjuk simára – legyen puha és rugalmas, de ne ragadjon.
  2. Fedjük le, és hagyjuk kelni kb. 1 órát. Ezután gyengéden gyúrjuk át, és osszuk kétfelé.
  3. A paradicsomszószhoz tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe (passata, sűrített paradicsom, fokhagyma, oregánó, bazsalikom), ízesítsük sóval, borssal, és pürésítsük simára.
  4. Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb hőfokra (250–280 °C), és forrósítsuk elő a tepsiket vagy pizzakövet is.
  5. Nyújtsuk ki a tésztát egy lisztezett felületen kör alakúra, és helyezzük lisztezett sütőpapírra.
  6. Kenjük meg a pizzát vékonyan a paradicsomszósszal, majd szórjuk ráj a kolbászdarabokat, a bacont, a hurkát, a gombát és a paradicsomszeleteket.
  7. Üssünk ráj 1–2 tojást úgy, hogy a többi feltét megtartsa a tojásfehérjét (ha kell, hajtsuk fel kicsit a tészta szélét).
  8. Szórjuk rá a mozzarelladarabokat, locsoljuk meg olívaolajjal, és süssük 8–10 percig, amíg a tészta ropogósra sül, a sajt elolvad, és a feltétek átsülnek.

(Forrás: BBC)

Nyitókép: Illusztráció / Sergii Koval/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök