Így vehetnénk fel a földönkívüli lényekkel a kapcsolatot

Egy Nobel-díjas tudós két módszert is ajánl a földönkívüli létformákkal való kapcsolat felvételére.


Frank Wilczek Nobel-díjas fizikus szerint nem a megfelelő módon keressük a kommunikációt a tőlünk idegen létformákkal. Javaslatában két elmélete is van arra vonatkozólag, hogyan is kutathatnánk fel őket. Mindenesetre Wilczek inkább a világaik hatásainak feltérképezését javasolja, nem a direkt üzenetváltást, ahogyan azt sokan gondolnánk.

Ezidáig 4000 olyan exobolygót találtunk naprendszerünkön kívül, ami lakható lehet. Az exobolygócsillagászat új fejleményei Wilczek szerint segíthetnek bennünket az idegen élet felkutatásában.

A két javaslatból az egyik a légköri kémia vizsgálata. Mint azt a Föld légkörére gyakorolt saját tevékenységünk által is láthatjuk, a bolygó körüli gázokra hatással lehetnek lakói.

"Az atmoszférák különösen jelentősek az idegen élet keresése során, mert a biológiai folyamatok befolyásolhatják őket"

─ állítja Wilczek.

Ugyanaz az asztrobiológia, amely nyomokat hagy egy ózonrétegben, keresheti az idegen technológia légkörben megnyilvánuló jeleit. Az is előfordulhat, hogy egy fejlett idegen civilizáció más bolygókat gyarmatosít, atmoszférájukat az otthoni bolygókra szabva. Saját terveinkben is szerepel ilyesmi, például a Marsot is szeretnénk terraformálni, vagyis a Földhöz hasonló légkörűre szabni.

A fizikus másik ötlete az üvegház hatású gázok kibocsátásán alapszik. Eszerint az exobolygók légkörének nem csak az összetételét, de a hőmérsékletét is érdemes lenne megvizsgálni. Egy civilizáció ugyanis megemelheti a légkör hőmérsékletét úgy, ahogy mi is tettük. Ám egy nagyon fejlett faj azért is növelhetné egy idegen bolygó légkörének hőjét, hogy felszabadítsanak bizonyos erőforrásokat.

(Forrás: BigThink)

A figyelmetekbe ajánljuk