A borokat egy luxemburgi startup vállalkozás, a Space Cargo Unlimited küldte fel az űrbe 2019-ben, hogy egy évig ott érleljék őket.
A kutatók arra kÃváncsiak, hogyan változtatta meg az űr a bor ülepedését és hogyan hatott az érlelÅ‘désére. A palackokat acélhengerekben helyezték el, hogy óvják Å‘ket a töréstÅ‘l, a gondosan becsomagolt borokkal és szÅ‘lÅ‘vesszÅ‘kkel együtt más kÃsérletek rakományait is útnak indÃtották az űrállomásról.
A rakomány a SpaceX Dragon szállÃtókapszulájában érkezik meg szerda éjjel a Földre, a Mexikói-öbölbe, Tampa partjaihoz. Eredetileg az Atlanti-óceánt célozták meg, de a rossz idÅ‘járás miatt inkább Florida másik oldalát változtatták a landolás helyszÃnéül. A SpaceX szállÃtóhajói korábban a Csendes-óceánra ereszkedtek le ejtÅ‘ernyÅ‘vel.
A hazatérÅ‘ palackok közül egyet vagy kettÅ‘t februárban bontanak ki egy bordeaux-i borkóstoló keretében, ahol tekintélyes francia szakértÅ‘k Ãzlelhetik meg a „földönkÃvüli" bort.
Nicolas Gaume, a luxemburgi cég társalapÃtó-igazgatója elmondta, hogy a kÃsérlet elsÅ‘dleges célja az agrártudományi ismeretek gazdagÃtása volt. Az egyébként bordeaux-i üzletember hozzáfűzte: vállalkozásuk célja, hogy olyan megoldásokat találjanak, melyek keretében a jövÅ‘ mezÅ‘gazdasága organikus és egészséges élelmet állÃthat elÅ‘. Szerintük ennek kulcsa az űrben van.
Mint Gaume kifejtette, a klÃmaváltozás miatt a mezÅ‘gazdasági terményeknek, köztük a szÅ‘lÅ‘nek is zordabb feltételekhez kell hozzászoknia. A súlytalanságnak kitett szÅ‘lÅ‘tÅ‘kék Gaume szerint erÅ‘sebbek és ellenállóbbak lesznek a Földön. Emellett a jövÅ‘ben, amikor az emberek már a Holdat vagy a Marsot fedezik fel, élvezhetik majd a Föld efféle örömeit is.
„Franciaként az élet részének tekintem a jó ételt és a jó bort"
– fűzte hozzá.
A kÃsérleteket magánbefektetÅ‘k finanszÃrozták, de a költségekrÅ‘l Gaume nem beszélt. A NASA már korábban megnyitotta az űrállomást az ilyen tÃpusú üzleti lehetÅ‘ségek elÅ‘tt és alkalmanként a privát űrmissziókat is lehetÅ‘vé teszi.
Korábban a Budweiser küldött árpamagokat az állomásra, már arra gondolva, hogy majd a Marson is ihassák a sörüket az elsÅ‘ telepesek. 2015-ben pedig egy japán alkoholgyártó küldött whisky-t és más italokat az űrbe, hogy tesztelje a mintákat, és már a Scotch is járt az űrben egy másik kÃsérlet részeként. A borokkal sem a mostani volt az elsÅ‘ űrkÃsérlet: egy francia űrhajós a Discovery fedélzetére vitt magával egy palackot 1985-ben.
(MTI)