föld bolygó


Kétszer annyi Föld-szerű bolygó létezhet, mint eddig gondolták a szakértők

Ez jó hír más világok kolonizációjának szempontjából, s talán életet is találhatunk a galaktikus szomszédságunkban, hiszen úgy tűnik, a Föld-szerű bolygók majdnem felét figyelmen kívül hagyták a csillagászok.


A Kepler és a TESS bolygóvadász űrteleszkópoknak köszönhetően több ezer exobolygó felfedezését köszönhetjük. Ám a nagyobb objektumok, a gázóriások felfedezése sokkal egyszerűbb, mint az apróbb kőzetbolygók megtalálása.

Az Astronomical Journal által elfogadott tanulmány szerint még nehezebb, mint ez eddig tudtuk, mivel ezek a távcsövek gyakran teljesen kihagyják a Föld méretű bolygókat a kettős csillagrendszerekben. Mivel a galaxisban lévő csillagok több mint fele párban vagy annál több párban áll, ez a kőzetbolygók nagy részét jelenti, amit figyelmen kívül hagyhattak a szakemberek.

A bináris rendszerekben a csillagok olyan közel keringenek egymáshoz, hogy a kutatók nem ismerik fel a rendszer kettősségét. Dr. Kathryn Lester, a NASA munkatársa kollégáival a világ legnagyobb teleszkópjaival 517, legfeljebb 1600 fényévre fekvő csillagot vizsgált rejtőzködő társak után kutatva.

Lester és csapata 102 kettőscsillagra bukkant. A TESS már talált bolygójelölteket ezekben a rendszerekben, megfigyelve a fényességcsökkenést, amikor az egyik vagy másik csillagot egy keringő objektum eltakarja. Amikor azonban Lester átnézte a TESS felfedezéseinek listáját, feltűnt neki, hogy szinte minden lelet gázóriás volt, ellentétben az egy csillag körül keringő bolygók méretének keveredésével. Sőt, egyesek olyan nagyok, hogy valószínűleg nem is bolygók, hanem halvány vörös törpecsillagok, így ezek a rendszerek nem kettőscsillagok, hanem hármasok.

Lehetséges, hogy ez azt tükrözi, hogy a kettős rendszerekben nehezebben alakulnak ki kőzetbolygók. Mindazonáltal Lester professzor úgy véli, hogy sok Föld-szerű bolygó létezik, de a TESS számára túl nehéz észrevenni őket.

(IFLScience)

A figyelmetekbe ajánljuk