Egy amatőr csillagász azonosíthatta az űrből érkező furcsa jel forrását
Az ohiói Big Ear rádiótávcső csillagászai 1977-ben az furcsa, űrből érkező jelet, mely annyira erős és szokatlan volt, hogy a kutatócsoport egyik tagja, Jerry Ehman a kinyomtatott eredményekre ráírta a „wow!", vagyis „hűha!" szót. A jelet azóta is ezen a néven ismerik.


Az amatőr youtuber és csillagász, Alberto Caballero úgy véli, megtalálhatta azt az objektumot, mely Hűha-jel eredeti forrása lehet – derül ki a Phys.org. beszámolójából. A frissen közölt tanulmányból megtudhatjuk, hogy a hobbiűrkutató a Gaia űrtávcső adatait elemezve keresett Nap-szerű csillagokat, melyek környékén az élet számára alkalmas bolygók keringhetnek. Kutatása során olyan bizonyítékokat talált, melyek akár magyarázatot is adhatnak a jel forrására.

Bár az elmúlt több mint 40 évben sokan foglalkoztak a 72 másodperc hosszú jellel, az eredetére eddig senki nem tudott elfogadható magyarázatot adni. Caballero azonban úgy véli, a forrás egy intelligens idegen létformához köthető, ami egy, a Naprendszeren kívüli bolygón, vagyis egy exobolygón élhet. Amennyiben a jel valóban egy földönkívüli életformától érkezik, úgy szinte biztos, hogy egy Földünkhöz hasonló, és Nap-szerű csillag körül keringő bolygóról van szó. Gaia adathalmazát átfésülve az amatőr csillagász a 2MASS 19281982-2640123 jelű, a Napra sokban emlékeztető csillagra bukkant. Az objektum az égbolt azon részén fekszik, ahonnan a Hűha! jel is érkezhetett.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a youtuber módszerei távol állnak a tudományosvilágtól, vizsgálata ennek ellenére hozzájárulhat a Hűha!-jel értelmezéséhez.

A figyelmetekbe ajánljuk