fog

Egy új fogászati kezelés tömések nélkül gyógyíthatja meg a fogüregeket

A tudósok felfedeztek egy módszert, melynek révén visszanövelhető a fogzománc.


2018-ban a Washingtoni Egyetem kutatói bejelentették egy peptideken alapuló kezelés kifejlesztését.

A peptidek olyan rövid aminosavak láncai, amelyek peptidkötésekkel vannak összekötve és nem elég hosszúak ahhoz, hogy teljes fehérjéknek tekintsük őket.

Amikor laboratóriumi körülmények között mesterségesen létrehozott fogászati elváltozásokra alkalmazták, a termék eredményesen gyógyította a fogzománcot az elváltozás területén.

Mehmet Sarikaya anyagtudós szerint a peptidek által vezetett remineralizáció egészséges alternatíva lehet a jelenlegi fogászati egészségügyi ellátásban.

A fogzománcot egyébként az ameloblaszt nevű sejttípus termeli, ez választja ki a zománcot képző fehérjéket, miközben a fog még az ínyben van.

Sajnos, miután a fogzománc kialakításának folyamata befejeződött és a fog megjelent, ameloblasztjaink elpusztulnak.

Noha a fog kis mértékben remineralizálható nyál, fluoridos fogkrém és ivóvíz segítségével, egész életünk során veszítünk a fogzománcból.

Amikor látható üreg található a fogon, akkor azt egy fogorvos kezeli fúrással és fogtöméssel.

A kutatók ezért hoztak létre az ameloblaszthoz hasonló peptideket, hogy alternatív módszert teremtsenek a fogak sérülésének kezelésére.

A peptid segítségével olyan fogréteg alkotható, amely nagyon hasonlít az eredeti zománcra szerkezetileg.

A tudósok szerint a peptid nem lesz alkalmas nagyon mély lyukak kezelésére, de úgy vélik, hogy terméküket el lehetne adni a mindennapi megelőző fogápolás részeként, fogkrém vagy gél formájában.

A peptidkészítmények tehát egyszerű, vény nélkül kapható termékek lesznek.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk