Szakáll virágokkal díszítve

A dús szakálltól lennénk férfiasak? A tudósok szerint nem

A legegyszerűbb evolúciós magyarázat, a hím pávák lenyűgözően színes farktollaira az üzenet átadása az adott egyed genetikai minőségéről. Sokáig azt gondoltuk, hogy a férfiak szakálla is hasonló módon működik, melynek háttere a magas tesztoszteronszint. Egy frissen közölt tanulmány azonban ezt némileg cáfolja.


Tehát mit gondoltunk eddig a dús arcszőrzetről? Leginkább azt, hogy azok a férfiak, akik ilyennel rendelkeznek potenciális szexuális partnerek lehetnek, konkurenseiknél férfiasabbak vagy dominánsabbak. Egy, az Archives of Sexual Behavior című folyóiratban frissen megjelent tanulmány azonban nem talált kapcsolatot az arcszőrzet mennyisége és a férfiak dominanciája, valamint a tesztoszteronszintje között.

A tudósok összesen 97 fiatal, fizikailag aktív férfitől gyűjtöttek adatokat. A nem tesztoszteronszintjét számos tényező befolyásolhatja, így vizsgálataik során a kutatók több kontrollt is alkalmaztak. Ilyen volt például, hogy a résztvevők hormonszintjét csak reggel 7 és 11 óra között mérték, mivel a férfiak tesztoszteronszintje a nap előrehaladtával – természetesen módon – csökken.

Ezen kívül arra kérték a férfiakat, hogy a vizsgálatot megelőző 24 órában ne dohányozzanak, ne fogyasszanak alkoholt, valamint ne tegyék ki magukat fizikai megterhelésnek. Fontos volt továbbá, hogy a hormonszint-mérés előtt két órával már ne egyenek semmit, valamit ne mossanak fogat – utóbbira azért volt szükség, mert tesztoszteronszintjüket nyálmintán keresztül mérték meg.

A résztvevőknek először a korukkal, súlyukkal, magasságukkal és szakállasságukkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, amelyeket a kutatók digitális mérőkalapáccsal 0,01 milliméteres felbontással meg is mértek.

A csapat erős korrelációt állapított meg a szakállasság objektív mérései és a résztvevők önértékelése között.

szak\u00e1ll

ismail taibi/Unsplash

Ezt követően vették le az első nyálmintát, majd a hormonszint növelésének érdekében az alanyoknak sportolniuk, egészen pontosan kerékpározniuk kellett. 12 perccel később következett a következő mintavétel, ezt megelőzően azonban a résztvevőknek saját dominanciájukkal kapcsolatos kérdésekre is válaszolniuk kellett.

A férfiak dominanciáját egy öt tételből álló kérdőívvel mérték, amelyben olyan állításokkal való egyetértésüket kellett értékelniük, mint például

  • „Gyakran ráveszek másokat, hogy úgy viselkedjenek, ahogy én javaslom";
  • vagy „Én vagyok az, aki másokat befolyásol, és nem fordítva".

Fontos megjegyezni, hogy bár a tanulmány nem talált bizonyítékot arra, hogy a szakáll megbízható mutatója lenne az önmagunk által érzékelt pszichológiai dominanciának vagy a tesztoszteron fiziológiai szintjének, negatív kapcsolatot sem figyeltek meg.

A tanulmány szerzői szerint a férfiak arcszőrzete csupán esztétikai önreprezentációs stratégiaként működik, amely teljes mértékben kulturális normáinkon alapul, és nem sok köze van evolúciós jelhez.

A figyelmetekbe ajánljuk