silhouette of dog

A mai norvég farkasok valójában finn farkasok, derült ki egy új kutatásból. Egyúttal rámutatott arra a problémára is, hogy mennyire nagy a beltenyészet a farkasoknál a térségben.


A ma Norvégiában és Svédországban található farkasok a genetikai állományukról végzett átfogó vizsgálatok szerint valójában finnek. Az ember 1970 körül kiirtotta Norvégia eredeti farkaspopulációját a vadonban. A farkas akkor érkezett Norvégiába, amikor a jég körülbelül 12 000 évvel ezelőtt visszahúzódott. De körülbelül 1970-re eltűnt a norvég tájról, és valószínűleg Svédországból is. Az állatok visszaszorulásához különösen a nagy vadászati nyomás és a mezőgazdasággal való konfliktusok járultak hozzá.

A jelek szerint azonban a faj 1980 körül újra visszatért. Ma több mint 400 farkas kószál a Norvégia és Svédország közötti határvidéken. Közös populációnak tekintik őket. Korábban olyan hírek terjedtek el, hogy állatkertekből származó farkasokat engedtek szabadon a norvég vadonban, de úgy tűnik, ez nem igaz. Mindenesetre ezek nem lehettek Norvégia eredeti farkaspopulációjából származó állatok. Ehelyett úgy tűnik, hogy a finn farkasok terjeszkedtek a területükön.

Hogy Finnországban honnan jöttek, az nem teljesen biztos, de úgy tűnik, hogy mégis finnek. Egy látszólag ellentmondásos fordulat, hogy a Norvégiában és Svédországban élő farkasok genetikailag különböznek a ma Finnországban élőktől. Ez azonban nem jó hír, és nem is annak a jele, hogy Norvégiában különálló farkaspopuláció élne. Ehelyett a genetikai különbségek oka sokkal kevésbé jóindulatú, és a farkaspopuláció méretéből fakad, amely kicsi, és csak korlátozottan áramlanak be új gének más területekről.

A beltenyésztés azt eredményezte, hogy a norvégiai és svédországi farkasok ma nagyon kevés genetikai variációval rendelkeznek. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy a régió vadon élő farkasai nagyon kevés finn állatból származnak. A genetikai hibák így könnyebben terjedhetnek egyik generációról a másikra. A kedvezőtlen géneket a természetes szelekció nem gyomlálja ki hatékonyan.

(Forrás: phys)


A figyelmetekbe ajánljuk