A Facebook kommentek olvasása beteggé tehet minket

Egy új tanulmány szerint megmérgezhet minket lelkileg, ha sokat foglalkozunk Facebook hozzászólásokkal.


Jason Reifler, az Egyesült Királyság Exeteri Egyetemének munkatársai harminchárom különböző sajtóorgánum által közzétett 11 305 darab Facebook-bejegyzést vizsgáltak meg. A megjegyzésekre és az azokra adott reakciókat vizsgáltak 2018. októberében. Ezután felkérték egy közvélemény-kutató vállalatot, hogy kérdezzen meg 2200 embert az Egyesült Államokban, hogy országosan is reprezentatív minta készülhessen.

A kutatás célja annak megvizsgálása volt, hogy az online kommunikáció szerepet játszik-e az online és az offline mérgező megjegyzések növelésében.

„Ha rossz viselkedést tapasztalunk online, az vajon az offline viselkedésünkre is kihat-e?"

– adta hírül a newscientist cikke.

Unsplash.com/@gregbulla

A Facebook már régóta ígéretet tett arra, hogy platformján kezelni fogja a téves vagy mérgezőnek szánt információkat, de eddigi próbálkozásai nem voltak elég erőteljesek.

A túlzásba vitt netezés, komment olvasgatás, közösségi médiában való jelenlét túlzott használata könnyen lelki bajokhoz vezethet. Egy másik amerikai kutatás szerint a Z- generáció tagjai leginkább azért hagyják el a közösségi médiát, mert – saját meghatározásuk szerint – szorongást, szomorúságot, vagy depressziót okozott nálunk a dolog. Ezer kilépőből 41 százaléka azonosította magán az előbbi problémákat, és nevezte meg ezeket döntése okaként.

A figyelmetekbe ajánljuk