Mikor töröljünk valakit Facebookról? És mikor ne?

A közösségi média tartalmai 2020-ra nagyon elsötétültek. Az eddig is pesszimista ismerőseink most már nagyon zavarhatnak minket. A törlésük vajon megoldja a problémát?


Egy áprilisi, Amerikában készült felmérés alapján az emberek majdnem negyede összeveszett a koronavírus-járvány miatt az imerőseivel, 20%-uk emiatt törölt valakit a közösségi médiáról, 15%-uk pedig családtagot törölt.

Dr. Bec Jackson tanácsadó pszichológus azt nyilatkozta a Guardiannak, hogy a járvány miatt az online térben keresünk kapcsolatokat, de a közösségi média felületek gyakran csak elmélyítik az izolációt. Dr. Caitlin McCurrie kísérleti pszichológus szerint továbbá egészségesebb elfogadni és megvitatni valakinek a véleményét, mint letörölni, vagy ghostingolni őt.

A szakemberek szerint ugyanis amikor letörlünk valakit a Facebookon, azzal élőben is kerüljük a kommunikációt.

Unsplash/Brett Jordan

Így lehet, hogy sosem beszéljük meg a történteket. Miért vagyunk ilyen szigorúak egymással? Mert az online térben hajlamosabbak vagyunk moralizálni. Mindenkiből csak egy szeletet látunk, ami általában szélsőséges, mivel mindenki ki akar domborítani valamit magából a Facebookon.

Ennek ellenére érdemes odafigyelni arra, hogy kit követünk, milyen híreket olvasunk, mit fogyasztunk. Emiatt néha mégis megengedhető, sőt, egészséges kikövetni valakit a saját érdekünkben. Jackson szerint mérlegelnünk kell a következményeket egy személy blokkolásakor, így tudunk helyes döntéseket hozni. Első lépésként némítsuk le, vagy kövessük ki, de dühösen ne töröljünk, ne tiltsunk le senkit. McCurrie továbbá azt javasolja, ha nagyon kellemetlen a Facebook üzenőfal olvasgatása, akkor töröljük az applikációt magát, ne az embereket, és kapcsolódjunk ismerősinkhez a messengeren keresztül inkább.

A figyelmetekbe ajánljuk