facebook európa

Üres fenyegetőzés, vagy tényleg kivonulna a Facebook Európából?

Bekeményített Európa.

A Facebook anyavállalata, a Meta a héten figyelmeztette az Európai Uniót, hogy leállíthatja a Facebook és az Instagram európai működését, ha nem tárolhatja tovább a felhasználók adatait az Egyesült Államokban, írja a Futurism.

A Facebook évek óta fenyegetőzik hasonlóval, így nem meglepő a mostani bejelentése. Ami viszont meglepő, az az európai törvényhozás válasza, akik rákontrázta a Meta blöffjére.

Nagyszerűen élnénk a Facebook nélkül

mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter egy hétfői ülésen újságíróknak.

Az odamondogatásba Robert Habeck német gazdasági miniszter is beszállt, és megismételte Le Maire szavait.

Miután meghekkeltek, négy évig éltem Facebook és Twitter nélkül, és az életem fantasztikus volt

– viccelődött.

Ami szintén mulatságos, hogy a Meta a reakciókat látva már közel sem volt olyan odamondós kedvében, és jócskán közeledett az alkupozícióhoz.

Egyáltalán nem akarunk kivonulni Európából, de az egyszerű valóság az, hogy a Meta és sok más vállalkozás, szervezet és szolgáltatás a globális szolgáltatások működtetéséhez az EU és az USA közötti adatátvitelre támaszkodik

– írta a cég a City A.M. által megszerzett nyilatkozatában.

Az év elején a Meta éves jelentésében figyelmeztette az amerikai tőzsdefelügyeletet, hogy nem kívánja tovább működtetni a Facebookot és az Instagramot az EU-ban, ha a törvényhozók nem találnak megoldást arra, hogy az európaiak adatait amerikai szervereken lehessen mozgatni és tárolni.

Az EU új adatvédelmi törvényei azonban megkövetelik a vállalatoktól, köztük a Metától is, hogy az uniós polgárok adatait Európában dolgozzák fel.

Korábban a Meta a Privacy Shield nevű keretrendszerben működött, amely lehetővé tette számára az adatok áthelyezését.

A keretet azonban az Európai Bíróság 2020 júliusában megsemmisítette, mivel az esküdtek szerint a megállapodás sértette az új adatvédelmi törvényeket.

A Meta még azzal is megpróbálta menteni a bőrét, hogy a közelmúltbeli médiajelentéseket lényegében álhíreknek nevezte.

Szeretnénk, ha az uniós felhasználók alapvető jogai védve lennének, de azt is szeretnénk, ha az internet továbbra is úgy működne, ahogyan azt eredetileg tervezték: súrlódások nélkül, az alkalmazandó törvényeknek megfelelően, de nem korlátozva az országhatárok által

– érvelt Markus Reinisch, a Meta európai közpolitikai alelnöke egy bejegyzésben.

A konfliktus egyébként jól bemutatja, hogy a Meta világszerte milyen népszerűtlen lett a törvényhozók körében.

Az pedig, hogy nem hajlandó együttműködni a törvényhozókkal annak érdekében, hogy a polgárok adatai az EU-n belül is jól védettek legyenek, csak azt mutatja, hogy a Meta nem feltétlen a felhasználók érdekeit tartja szem előtt.


A figyelmetekbe ajánljuk