Mi is az az öntudat?

Mi a tudat általános meghatározása? Mit mond róla a filozófia és a tudomány? Tudunk-e mesterséges tudatot alkotni?


Az öntudat az, ami lehetővé teszi a gondolkodást, emlékezést és az érzéseket. A tudat fogalma utalhat valakinek világgal kapcsolatos élményére. Tudat ezen kívül az, ami annak tűnik valaki számára. A tudatosság emiatt nehezen leírható, mivel szubjektív jelenség, ami magában foglalja az ágenciát, tehát, hogy tudunk hatni a világra, valamint kontrollérzésünket is ─ olvasható a Sciencealert hasábjain.

Az elmefilozófia kválénak nevezi a tudatos tapasztalat szubjektív minőségét. Kválé a fájdalom átélése, de kválé a látási, hallási, tapintási, ízlelési élmény és ide tartoznak a testi érzések, érzelmek is. Más kváléját nem tudjuk soha átélni. Thomas Nagel filozófus szerint ilyen a denevér visszhangok alapján való tájékozódása is: ez egy emberek által leírható, de meg nem tapasztalható jelenség.

Hogyan magyarázzák a tudósok a tudatot? A neurológiai kutatások egyértelművé teszik, hogy az agy változásai közvetlen, okozati hatással lehetnek a tudatra. Ez magában foglalja a traumás sérülések tudatra gyakorolt hatását, ám a kábítószerek, érzéstelenítők hatásait is. A szakemberek a fiziológiai válaszok változásainak megfigyeléseit és a tudatos tapasztalatok személyes leírásait összehasonlítva le tudják írni, hogyan keletkezhet a tudat. Ilyen lehet az identitásérzésünk, énképünk feltérképezése például.

Képesek vagyunk tudatos mesterséges intelligenciát építeni? Egyszer elkészíthetünk egy számítógépet, amely ugyanolyan tudatosnak tűnik, akár egy ember. Ám az ágenciaélmény, valamint kválé lemodellezése nagyon nehéz kihívás. Ha meg is építjük az általunk tudatosnak hitt mesterséges intelligenciát, sem lehetünk biztosak benne, hogy ugyanolyan a gondolati világa, mint egy embernek.

A figyelmetekbe ajánljuk