blue, yellow, and brown planet with black background

Egy távoli exobolygón hasonló atmoszféra található, mint a Földön

A csillagászok most pillantottak be a valaha felfedezett egyik legszélsőségesebb exobolygó légkörébe.


Bár egyáltalán nem lakható, a WASP-189b exobolygó az első, amelyen a tudósok képesek voltak különálló légköri rétegeket vizsgálni, amelyek mindegyike saját kémiai összetétellel és jellemzőkkel rendelkezik. A múltban a csillagászok gyakran feltételezték, hogy az exobolygók légköre egy egységes rétegként létezik, és megpróbálták úgy értelmezni. Friss eredmények azonban azt mutatják, hogy még az intenzíven besugárzott óriás gázbolygók légköre is összetett háromdimenziós struktúrával rendelkezik.

A WASP-189b az exobolygók egyik legérdekesebb alcsoportjának, a forró Jupitereknek a tagja. Ezek az extrém világok gázóriások, mint a Jupiter, de őrülten szoros pályán keringenek a gazdatest csillagukkal, kevesebb mint 10 nap alatt suhannak körbe. Természetes, hogy hőmérsékletük ezért perzselő. Ráadásul nem tudjuk, miért ilyenek. A bolygóképződés jelenlegi modelljei szerint egy gázóriás nem alakulhat ki ilyen közel a csillagához, mert a gravitációnak, a sugárzásnak és az intenzív csillagszélnek meg kellene akadályoznia, hogy a gáz összecsapódjon; mégis, az eddig igazolt közel 5000 exobolygóból több mint 300 lehet forró Jupiter.

Ha többet tudunk meg ezekről a pokolbéli világokról, többet tudhatunk meg a bolygórendszerek dinamikájáról. A mintegy 322 fényévre lévő WASP-189b a legszélsőségesebbek közé tartozik. Körülbelül 1,6-szor akkora, mint a Jupiter, és 2,7 napos periódussal kering a csillaga körül. Ez a csillag fiatal és forró, ami azt jelenti, hogy a WASP-189b felszíni hőmérséklete a nappali oldalán eléri a 3200 Celsius-fokot, így a bolygó forróbb, mint egyes csillagok. Ahogy az a forró Jupitereknél gyakran előfordul, ezek a gázok nehézfémek gőzeit is magukban foglalták. A WASP-189b légkörében gáznemű vas-, titán-, króm-, magnézium-, vanádium- és mangánfelhők sodródnak.

Érdekes módon a kutatók titán-oxid nyomaira is bukkantak, amelyet korábban még soha nem mutattak ki egyértelműen exobolygó légkörében - közölték a kutatók. A titán-oxid a Földön ritkán fordul elő a természetben, de a WASP-189b-n jelenléte hozzájárulhat a légkör alakításához. Nyilvánvalóan nem fogunk egyhamar a WASP-189b-re utazni. Még ha így is lenne, az általunk ismert élet már azelőtt elpusztulna, hogy leszálltunk volna, azonban a kutatásnak még mindig van jelentősége az élet keresése szempontjából. Új mérföldkövet jelent az exobolygók légkörének vizsgálatában, ahol a legnagyobb valószínűséggel felfedezhetjük az idegen élet jeleit.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk