Így változott meg a nőideál az évezredek során

Így változott meg a nőideál az évezredek során

A nőideál folyamatos változásban van, mást tartottunk vonzónak a kétezres évek elején, mint most. De milyen volt egy ideális nő több ezer évvel ezelőtt?


1. Időszámításunk előtt 25 ezer évvel

A Vénusz-szobrok olyan rejtélyes női alakok, melyeknek melle, csípője és hasa lekerekített. A felső paleotikumban készült körülbelül kétszáz darab mű Vénusz római istennőről kapta nevét. Az istennő bájáról, valamint alakjáról volt ismert. A leghíresebb ezek közül a willendorfi vénusz, melyet egy magyar régész, Szombathy Józseffedezett fel 1908-ban.

A szobrok akkoriban a termékenységet, a szexualitást, a szépséget és az anyaságot szimbolizálták.

Venus of Willendorf

Willendorfi vénusz szobor

Flickr

2. Időszámításunk előtt 100 évvel

Az általában Aphroditét ábrázoló szobor, az úgynevezett Venus de Milo, vagyis a Méloszi Aphrodité készítője, antiókhiai Alexandrosz kis melleket ábrázolt csavarodott alakkal és hosszúkás testtel, amely az adott időszakra jellemző.

Ez az egyik leghíresebb görög szobor, mely a női szépséget ragadja meg.

3. Ugrás a 17. századba

A 17. századi nőideált Paul Rubens festménye ragadja meg a legjobban, melynek címe A három grácia (The three graces). Ezen a nők teltek és változatosak.

The Three Graces

A három grácia

Wikimedia commons

4. 1900-as évek eleje

Az 1900-as évek elején még mindig a teltebb vonalak számítottak szépnek, de megjelent a fűző, tehát ekkor a homokóra alakú nő lett az ideális, ez volt a Gibson girl.

5. Az 1920-as évek divatja

Az 1920-as években a homokórát felváltja a karcsú nő, aki vékony és könnyed. Ezt nevezték flapper girl-nek.

6. 1950-es nőideál

Az 1950-es években ismét egy teltebb, nagyobb mellű, szélesebb csípőjű nő lett az ideális. Ekkor előny volt a vastag comb, a molett nők hódítottak. Szimbolikus alakja a korszaknak Marylin Monroe.

6. 1990-es évek

Érdekesség, hogy Monroe után a hatvanas évek ismét befogadta a slim, vagyis a vékony nő ideálját (ezt testesítette meg többek között Lesley Lawson, másnéven Twiggy is), a 80-as években pedig azok az erős modellek hódítottak, mint amilyen Naomi Campbell is volt.

Az 1990-es években újra tarolt a szupervékony nő, ilyen volt Kate Moss is.

7. Napjainkban

A 2000-es évek elejéhez képest ismét a telt formák jöttek divatba, gondoljunk csak Kim Kardashian-ra és családjára.

(Forrás: CNN)


A figyelmetekbe ajánljuk