A Hold illúziója és további cool dolgok az internetől

Vajon hogyan készíti egy 98 éves olasz nagymama az igazi, tradicionális húsgolyót? Mit nevezünk holdillúziónak? És miért lettek lassabbak a repülőgépek? Ezekre – és még sok másra – is megtaláltuk a választ előző héten az interneten.Húsgolyó egy közel 100 éves nagyitól

Marietta 98 éves múlt, egész életében az olaszországi Serrestrettában élt, egyik legnagyobb hobbija pedig a főzés. A Pasta Grannies legújabb epizódjában ő mutatja meg nekünk, hogyan készül az igazi, tradicionális olasz húsgolyó.

Holdillúzió

Az amerikai fotósnak, Zach Cooleynak sikerült lekapni a utah-i Bryce Canyon Nemzeti Parkban azt a pillanatot, amikor a Hold egy „lyukas" sziklafal mögött haladt el. A fotógráfusnak több szempontból is szerencséje volt, már csak azért is, mert az égitest viszonylag közel volt a horizonthoz, így a fotókon az átlagostól sokkal nagyobbnak tűnik. Ezt nevezzük holdillúziónak.

A lakókocsik lakókocsija

Bizonyára sokan gondolkodtunk már rajta, hogy egy lakókocsival körbejárjuk egész Európát. Az ötlet önmagában jó, ám a legtöbben mégsem indulunk el, ennek pedig egyik oka az lehet, hogy a lakókocsik nem feltétlenül komfortosak. Na persze nem az, amit ebben a videóban mutatnak be nekünk, ez ugyanis gyakorlatilag egy igazi lakás.

Repülő formájú Louis Vuitton-táska

És ha már utazás: azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy a Louis Vuitton bőröndjeiről és utazótáskáiról a legismertebb, arra viszont talán senki nem gondolt, hogy a luxuskonszern kidob egy repülő formájú táskát. Pedig megtették.

A Pentagon beismerte

Méghozzá azt, hogy a „háromszögű ufóról" készült felvételek valódiak. A felvételt az amerikai haditengerészet egyik tagja készítette. A hadsereg is vizsgálja, pontosan mi lehetett az.

Mesebeli utazás

Talán így lehet a legjobban jellemezni azt a felvételt, amit egy, a Coloradói sziklás-hegységben, az Arkansas folyó mellett, hóesésben közlekedő vonatról készítettek.

Amikor egy lesz a kettőből

A grúziai Batumi városában található az a mozgó szobor, mely két fiatal tragikus szerelmét meséli el. A szobrok este 7 órakor kezdenek el mozogni. Egy rövid ölelés után elválnak, és hátat fordítanak egymásnak.

Egy macskacápa első pillanatai

Így jellemezhetnénk azt a videót, amelyen egy apró, még az őt körülvevő petefészekben látható. A macskacápának körülbelül egy évre van szükségük ahhoz, hogy teljesen kifejlődjenek.

De vajon mitől lettek lassabbak a repülőgépek?

Volt idő, amikor Londonból akár 2,5 óra alatt New Yorkban lehettünk. Ez ma már nem lehetséges, sőt úgy általában sokkal lassabbak lettek a repülőgépek. De vajon miért? Erre ad választ a TED-Ed egyik legújabb videója.

Ilyen lehetett harcosnak lenni az ókori Rómában

Évszázadokon keresztül uralták az egész bolygót – ők voltak az ókori Rómaiak, akiknek egyik legnagyobb fegyverük saját katonai rendszerük volt. De pontosan milyen is volt ez? Hogyan működtek együtt a katonák? A Weird History videójából minden kérdésre választ kapunk.

A figyelmetekbe ajánljuk