A jövő növénytermesztése és 9 cool dolog az internetről

A jövő növénytermesztése és 9 cool dolog az internetről

Újabb hét, újabb internetes érdekességek. Előző héten megtudhattuk, Szingapúr, hogyan akarjuk megtermelni szükségleteinek 30%-át 2030-ra, hogy mi az az illúziókeltés, valamint, hogy milyen volt az élete a japán kamikaze pilótáknak.


Növénytermesztés a jövőben

Szingapúr jelenleg saját élelmiszer-ellátásának 90%-át importálja. A koronavírus-világjárvány hatására azonban az ország döntéshozói rájöttek, hogy mekkora a hazai termelésű élelmiszerek jelentősége. Az Ázsia délkeleti részén elterülő törpeállam kormánya el is döntötte, hogy 2030-ra 30%-ra emeli szükségleteik határon belüli előállítását. De vajon, hogyan lesz képes ezt meglépni egy olyan ország, ahol a megművelhető területek aránya mindössze 1 százalékot tesz ki? Milyen technológiai innovációkra lesz szüksége Szingapúrnak? A Tomorrow's Build videójából kiderül.

Artúr király szobra

Az angliai Tintagel az itt található vár, valamint Artúr király és a kerekasztal lovagjainak a története miatt vált híressé. A legendás uralkodóról egy szobrot is találunk a környéken. A Rubin Eynon által 2016-ban állított hatalmas, 8 méter magas bronzszobrát nemcsak Artúr király legendája, hanem a helység kastélyának története is ihlette.

Bevásárlás brit turista módra

Az 1980-as évek legvégén olyan magasra szöktek az árak az Egyesült Királyságban, hogy sokan úgy döntöttek, inkább elmennek egy egynapos kirándulásra Franciaországba, hogy ott végül a nagybevásárlást is elintézzék. Martin Parr francia fotográfus egy ilyen pillanatot örökített meg, egészen pontosan azt, ahogy a brit „turisták" kartonszámra veszik meg az éppen akciós Stella Artios-t.

Pénznyomtatás

Gyermekként biztos sokan gondolkodtunk azon, hogy vajon pénzünk fogytával miért nem nyomtatunk szimplán csak újabb és újabb bankjegyeket. Ma már tudjuk, hogy ez nem így működik. De vajon a miérttel is tisztában vagyunk? Ha nem, érdemes megnézni a TED-Ed egyik legfrissebb videóját, melyből minden kiderül.

Ősi egyiptomi mesterség utolsó képviselője

Saied Hussain több mint 50 éve gyárt kézzel készült csempét cementből. Azt mondja, ő az egyik utolsó, aki még mindig ezt az ősi mesterséget végzi Egyiptomban – a többi műhely sajnos nem tudta felvenni a versenyt a márvány és a kerámia burkolólapokat előállító gyárakkal.

A pillanat tökéletessége

„A tökéletesen elkapott pillanat"

– talán ezzel a mondattal jellemezhetnénk legkönnyebben a Trilogy művésznevet viselő fotográfus egyik legismertebb képét, mellyen egy éppen tengerbe ugró férfi alakját látjuk a nap előtt. A művész reakcióidője valóban csodálatos, hiszen a képen valóban úgy tűnik, mintha a fotón szereplő férfi az égen lebegne.

A kamikaze-élet

A kamikaze pilóták olyan japán katonák voltak, akik a második világháború alatt öngyilkos bevetéseken vettek részt. Egyes források szerint ezek a katonák büszkén haltak meg hazájukért, ám más források szerint rettegve, kétségek között töltötték életük utolsó pár óráját. Vajon mi az igazság? Hogyan készültek fel lelkileg a végső bevetésre? Minden kiderül a Weird History legújabb videójából.

Felkelő Nap a California streeten

San Fransisco egyik leghosszabb és legismertebb utcája a California street, ahol évente egyszer a Nap, tökéletesen illeszkedve az épületekhez, pontosan középen kell fel. Ezt a pillanatot sikerült rögzítenie Shane Ware texasi fotográfusnak.

Optikai csalódás egyszerűen

Optikai csalódásnak nevezünk minden olyan vizuálisan észlelt képet, mely eltér az objektív valóságtól. Erre az illúziókeltésre alapozva készíti saját művészeti alkotásait a belga Vincent Bal is, aki néhány papírra vetett vonallal és a legkülönbözőbb használati tárgyak használatával hív életre állatokat, embereket és mindent, amit csak el tudunk képzelni.

A 25 legnagyobb természeti csoda

​Hatalmas gleccserek, megdöbbentő hegyek, vadállatoktól hemzsegő síkságok. Világunk gyönyörű, és bár bolygónk természeti csodáinak felsoroláshoz egy élet is kevés lenne, a touropia Youtube-csatorna összeállításával megnézhetjük, mik landoltak az első 25 helyen.

A figyelmetekbe ajánljuk