Harvest Mouse

Az emlősök születésük előtt már álmodnak a külvilágról

Egy új kutatás szerint ezzel készítik fel az érzékeiket rá.


Egészen érdekes megállapításra jutott nemrég egy csapatnyi neurológiával foglalkozó kutató. A tudósok egereknél észleltek ugyanis az anyaméhben születés ugyanis a retinájukban hullámokat észleltek, viszont ez az aktivitás abbamarad abban a pillanatban, hogy megszületnek és kinyitják a szemüket.

Mindebből pedig azt a következtetést lehet levonni, hogy az egerek az anyaméhben már álmodnak a külvilágról, ezzel készítve fel az érzékeiket a külvilág veszélyeire. Nem véletlen ugyanis, hogy az emlősök hiába érkeznek meg egy számukra kvázi ismeretlen veszélyeket tartogató világba, gyorsan adaptálódnak, kommunikálnak és reagálnak környezetükre. A kutatók szerint evolúciós szempontból ez érthető, az egereknek rögtön születésük után már résen kell lenniük a túlélésért, mint zsákmányállat.

A kutatás ugyan elsősorban egerekkel foglalkozik, de ha azt vesszük, hogy az emberek születésük után rögtön be tudnak azonosítani tárgyakat és mozgásokat. Ez alapján valószínűleg az embereknél is hasonló folyamat játszódhat le születés előtt. Szóval jó eséllyel az emlősök mind azért adaptálódnak gyorsan az új környezethez, amint kibújtak anyjukból, mert egy álomszerű folyamat révén már valamennyire felkészültek, mi várja őket odakint.

(Forrás: Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk