Elon Musk mosolyog és pózol.

A SpaceX új, merész kalandba kezd: rakéta-üzemanyagot készít a levegőből.


A SpaceX programot indít arra vonatkozóan, hogy CO2-t vegyen ki a légkörből és rakéta-üzemanyaggá alakítsa

– tweetelte Elon Musk vezérigazgató hétfőn.

Egy ilyen folyamat – a helyben lévő erőforrások felhasználása az üzemanyag előállítására – Musk szerint nagy jelentőséggel bírhat a bolygóközi utazások tekintetében.

A Mars számára is fontos lesz

– tette hozzá egy következő tweetben.

Ez különösen aktuális téma a SpaceX működése szempontjából, tekintve, hogy annak munkagépe, a Falcon 9 rakéta indításakor rengeteg CO2-t bocsát ki.

És ez nem is olyan lehetetlen ötlet, mint amilyennek elsőre hangzik. A SpaceX egy új, „közvetlen levegőgyűjtés" (DAC) nevű technikával több ezer tonna szén-dioxidot tudna beszívni, hogy azt üzemanyagforrássá alakítsa.

Izlandon nemrég kezdte meg működését a világ legnagyobb DAC-üzeme, amely évente akár 4400 tonna CO2-t is elszívhat.


A hír azután érkezett, hogy Musk az év elején 100 millió dolláros (32 milliárd forint) díjat hirdetett a szén-dioxid-eltávolítási technológiák kidolgozására. A cél az, hogy évente 1000 tonna CO2-t vonjanak ki a légkörből – és végül drasztikusan megnöveljék a művelet méretét.

Azt hiszem, ez egyike azoknak a dolgoknak, amelyeknél eltart egy darabig, amíg kitaláljuk, mi a megfelelő megoldás. És különösen az, hogy kitaláljuk, mi a leggazdaságosabb módja a CO2-eltávolításának

– magyarázta Musk még áprilisban.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk