Elon Musk 100 millió dollárral száll be egy szénsemlegesítő projektbe

Elon Musk 100 millió dollárral száll be egy új, a szén-dioxid-eltávolítási technológiára specializálódott X Prize Foundationhöz kapcsolódó versenybe. A hétfő reggel meghirdetett verseny négy évig tart.


A pályázatra a világ minden pontjáról lehet jelentkezni. 18 hónap múlva pedig kiválasztják a legjobb tizenöt csapatot, a projektjeikre pedig 1-1 millió dollárt kapnak. Rajtuk még 25 hallgatói csapatnak ajánlanak fel 200 000 dolláros ösztöndíjat – írja a The Verge.

A fődíj nyertese 50 millió dollárt vihet haza, a második helyezett 20 milliót, a harmadik pedig 10 millió dollárt kap.

A nyerteseknek egy olyan újszerű megoldást kell létrehozniuk, mellyel a szén-dioxidot közvetlenül a légkörből vagy az óceánokból tudják kinyerni, a kivont anyagot pedig környezetbarát módon és tartósan kell tárolniuk. A bírák olyan ötleteket keresnek, amikkel legalább napi egy tonna szén-dioxidot képesek elnyelni, és amik feloszthatóak a gigatonnás szintre.

A teljes versenyszabályzat április 22-én jelenik meg.

„Ez nem egy elméleti verseny, itt valóban olyan csapatokat szeretnénk találni, akik igazi rendszereket építenek, amelyek mérhető hatást érnek el és gigatonnás szintre is képesek skálázni. Bármi áron."

– nyilatkozta Elon Musk.

A szénelnyelő technológia egyelőre rendkívül drága ötlet, de számtalan szakember szerint ez a módszer lehet a megoldás, ahhoz, hogy hatékonyan vegyük fel a küzdelmet a klímaváltozással szemben.

A figyelmetekbe ajánljuk