Előkerült az 1944-ben elrabolt világhírű Poussin-festmény
Nicolas Poussin ismert olajfestményét a második világháború alatt rabolták el zsidó tulajdonosaitól, egészen idáig rejtély fedte hollétét, ám idén, közel 80 év után végre megtalálták.


A 17. századi, Loth avec ses deux filles lui servant a boire című, a bibliai Lótot és két lányát ábrázoló 120 centiméter széles és 150 centiméter magas alkotást egészen pontosan 1944-ben kobozták el a nácik, egy Franciaországban élő zsidó családtól. Hosszú évek teltek el azóta, ám most a közelmúltban rábukkantak az olasz hatóságok Padovában.

A festmény tulajdonosai természetesen a háború után azonnal keresni kezdték az alkotást, a mű felkerült az 1936 és 1945 között Franciaországban elkobzott értékek listájára, ám a kutatás sikertelennek bizonyult. Az eltűnt mű utáni nyomozást csak 2020-ban indították újra, amikor az örökösök: egy 98 éves svájci nő és egy 65 éves amerikai felülvizsgálatot indítványozott az ügyben.

Az olasz csendőrségnek sikerült megtalálnia az alkotást egy padovai műkereskedőnél. Kiderült, hogy a képet 2017-ben vásárolta meg Franciaországban egy olasz műkereskedő, aki később eladta egy másik műkereskedőnek. Az utolsó tulajdonos pedig 2019-ben Hollandiában kiállította a festményt, ám a tárlaton felismerte az alkotást egy holland művészeti szakértő.

A hatóságok végül a műkereskedő otthonában foglalták le a képet, amelyet az olasz kormányon keresztül visszaadtak jogos tulajdonosainak, az egykori zsidó család leszármazottjainak.

(ARTnews)

A figyelmetekbe ajánljuk