Notpla futó maraton

A londoni Notpla startup egy tengeri algából készített műanyag-alternatívát tesztel, amely biológiailag lebomló - és ráadásul még ehető is.


Ettől a találmánytól azt remélik, hogy hozzásegíthet eltűntetni az emberek által évente keletkező 300 millió tonna műanyaghulladékot.

Notpla természetes műanyagszerű burkolata biológiailag lebomló, a cég elmondta, hogy 4-6 hétre van szükség a biológiailag lebomló műanyagok szétmálására, míg a klasszikus műanyag szemétnek akár több száz év sem elég minderre.

A csomagolás burkolata algából készült észak Franciaországban. Kiszárított és porrá őrölt algát egy titkos recept alapján szikár folyadékká alakítják át, amely végül műanyagszerű anyaggá szárad.

A vállalat öt évvel ezelőtt olyan ehető vizes csomagokról lett híres, amelyeket használat közben lenyelnek - népszerűeknek bizonyultak a londoni maraton és más rendezvények futói körében is. A vállalat most azon van, hogy más felhasználási körben is népszerűvé tegye a terméket.

Notpla fut\u00f3k m\u0171anyag

facebook

Az alga még környezetkímélőbb, mint más, keményítő alapú műanyag pótlékok, mivel nem kell sem föld sem idő ahhoz, hogy nőjjön, fejlődjön.

"Ez az egyik legbőségesebb erőforrás. Az egyik alga, amit naponta használunk akár 1 méteresre is megnő. El tudsz képzelni bármit is, ami ilyen gyorsan növekszik? Nincs szükség műtrágyára, nem kell öntözni, és ez egy olyan erőforrás, amelyet régóta használunk már"

– mondta Rodrigo Garcia, a Notpla társalapítója.

Az év hátralévő felében a Notpla egy visszabomló ételtárolót mutat majd be, ami műanyagszemét mentes, ami vízálló és vízlepergető borítással készül – adta hírül a ScienceAlert.

A figyelmetekbe ajánljuk