139 éves viktoriánus villát vontattak el egy kamionnal
Youtube/fruitfly923

139 éves viktoriánus villát vontattak el egy kamionnal

Egy kétszintes viktoriánus villát helyeztetett át egy új telekre tulajdonosa San Franciscóban, hogy megmentse a 139 éves épületet a lerombolástól.

A teljes épületet nyerges vontatók segítségével vitték arrébb a több száz méterre lévő új helyére. Több száz járókelő gyűlt össze, hogy megnézzék, amint a zöld színű ház átkerül a Franklin utcából a Fulton utcába.

Ahhoz, hogy a 24 méter hosszú, kétemeletes villa eljusson a célállomásra, parkolóórákat, közlekedési lámpákat és táblákat kellett leszerelni, fákat kivágni és elektromos vezetékeket lekapcsolni.

Egyébként nem egyedülálló eset, hogy hasonló módszerekkel mentenek meg történelmi épületeket: ősszel például Kínában raktak arrébb egy ötemeletes, 85 éves iskolát egy új technológia segítségével.

Azért volt szükség az épület áthelyezésére, mert a telken, amelyen eddig állt, többemeletes apartmanházat építenek. A hat hálószobás, három fürdőszobás ház átköltöztetése a San Francisco Cronicle című lap szerint 400 ezer dollárba (118 millió forintba) került, ennyibe került fele-fele arányban az engedélyek megfizetése és a szállítás költsége.

A különleges akció megvalósításához a város 15 különböző hatóságának engedélyére volt szüksé – írja az MTI.

A szállításért felelős szakértő szerint megérte a pénzt a különleges költöztetés, mivel egy történelmi jelentőségű házról van szó: a 19. században épült viktoriánus házak és a spanyol gyarmati stílust magukon viselő épületek hozzájárulnak San Francisco építészeti atmoszférájához, amely a kaliforniai város egyik turistavonzó különlegessége.

A figyelmetekbe ajánljuk