edzés

A tudósok azonosították az ideális edzésintenzitási szintet a fittség fokozásához

Abban mindannyian egyetértünk, hogy a testmozgás rendkívül fontos és jót tesz az egészségünknek: de milyen mértékben, illetve milyen gyakran kell megerőltetni magunkat a legjobb eredmények eléréséhez?


Egy nagyszabású tanulmány, amely a szokásos fizikai aktivitás és a fittségi szintek közötti kapcsolatot vizsgálta, arra mutatott rá, hogy a „mérsékelt erőkifejtéses fizikai aktivitás" a leghatékonyabb módja a fittség növelésének.

A tudósok jelentése szerint a kardiopulmonális terheléses vizsgálatokból (CPET) és a 2070 résztvevő által viselt, fittséget nyomon követő eszközökből származó adatok még akkor is igazak, amikor olyan változókat is figyelembe vettek, mint az életkor, a nem, az elhízás és a szív- és érrendszeri kockázat.

Érdemes megjegyezni, hogy a tanulmány a fittségi szintre összpontosított, nem pedig az egészséggel kapcsolatos eredményekre - de a fittség szorosan összefügg számos egészségügyi probléma, köztük a cukorbetegség, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével.

Mi több, úgy tűnik, hogy az extra edzésidő és a napi lépésszám növelése képes ellensúlyozni az ülőmunka fittségre gyakorolt negatív hatásait.

A szokásos fizikai aktivitás különböző formái és a részletes fittségi mérések közötti kapcsolat megállapításával reméljük, hogy tanulmányunk fontos információkkal fog szolgálni, amelyek végső soron felhasználhatók a fizikai fittség és az általános egészség javítására az egész élet során"

– nyilatkozta Matthew Nayor kardiológus a Bostoni Egyetemről.


(Sciencealert)

A figyelmetekbe ajánljuk