30 dollárért vették egy rajzot a piacon, de kiderült, hogy milliókat ér

Albrecht Dürer önarcképe

30 dollárért vették egy rajzot a piacon, de kiderült, hogy milliókat ér

Egy újabb emlékeztető, hogy érdemes alaposan megvizsgálni azokat a régebbi tárgyakat, amelyek túl akarunk adni.

2017-ben egy vásáron megvett rajz minden bizonnyal Albrecht Dürer német művész munkája; a névtelen tulajdonos mindössze 30 dollárt, nagyjából 9200 forintot költött a tusrajzért, de a szakértők szerint az értéke akár 10 millió dollár, több mint hárommilliárd forint is lehet, írja a Robb Report a CNN cikke alapján.

Az 1471 és 1528 között élő Dürer német festő, grafikus és teoretikus volt. Leginkább megfigyelő stílusáról ismert, korának talán legjobb német művészeként és a reneszánsz egyik legfontosabb gondolkodójaként tartják számon.

A világ csak 2019 óta tud az említett műalkotásról, amely jelenleg a londoni Agnews Gallery birtokában van.

Abban az évben Clifford Schorer bostoni műgyűjtő és tanácsadó épp az utolsó pillanatban keresett ajándékot egy partira, amikor egy könyvkereskedő mesélt neki egy barátjáról, akinek van egy Dürer-rajza, és megkérdezte tőle, hogy megnézné-e azt.

Schorer beleegyezett, de szkeptikus volt, mivel több mint egy évszázada nem fedeztek fel jó minőségű darabot a művésztől.

Szkepticizmusa izgalommá változott, amikor meglátta a rajzot, amelynek címe a The Virgin and Child with a Flower on a Grassy Bank. Annyira megdöbbentette, hogy azt mondta a névtelen tulajdonosnak, hogy „ez vagy a legjobb hamisítvány, amit valaha láttam, vagy egy remekmű".

Schorer az elmúlt három évét a rajz igazolásának áldozta, többek között körberepülte a világot, hogy Dürer-szakértőkkel konzultáljon. A műalkotás, amely feltehetően 1503-ban készült, korelemzésen esett át. Magán viseli a művész védjegyeit és aláírását, ami arra utal, hogy valóban tőle származik. Még nem került árverésre, de Schorer szerint könnyen 10 millió dollár feletti áron kelhet el.

A figyelmetekbe ajánljuk