Dennis Villeneuve-t egy díjátadón fotózzák

Denis Villeneuve egy nemrégiben készült interjúban beszélt a legendásan rosszul sikerült David Lynch féle Dűne-adaptációról.


Tavaly áprilisban David Lynch bevallotta, hogy "nulla érdeklődéssel" tekint Denis Villeneuve készülő Dűne-filmjére, saját adaptációjának "totális kudarca" miatt - írja a Dazed.

Hatalmas szívfájdalmam volt a film miatt. Kudarc volt és nem volt meg a végleges vágás. Milliárdszor elmondtam már ezt a történetet. Nem ezt a filmet akartam megcsinálni

- mondta akkor a Hollywood Reporter-nek.

Még abban az évben a Blue Velvet rendezője egy 40 perces interjúban bővebben kifejtette a Dűne iránti érzéseit a YouTube-csatornáján és megismételte, hogy ez volt a filmkészítői karrierje mélypontja.

Mindenre büszke vagyok, kivéve a Dűnét

- mondta.

Most Denis Villeneuve osztotta meg gondolatait David Lynchről és részletezte, hogy milyen élmény volt először megnézni Frank Herbert eposzának Lynch-féle feldolgozását.

Nagy David Lynch-rajongó vagyok, ő a mester. Amikor láttam (Lynch Dűne-jét), emlékszem, hogy nagyon izgatott voltam

- nyilatkozta Villeneuve az Empire-nek adott interjújában.

De az ő átvétele... Vannak részek, amelyeket imádok, és vannak olyanok, amelyek kevésbé tetszenek. Úgyhogy emlékszem, hogy félig-meddig elégedett voltam

-folytatta

Nyilvánvalóan a Lynch verziójával szembeni ambivalens érzések miatt gondolta úgy Villeneuve, hogy neki is hozzá kell nyúlnia a sztorihoz:

Még mindig van egy film, amit meg kell csinálni a könyvről, csak más érzékenységgel.

Hozzátette, hogy akkor kezdett el komolyan gondolkodni ezen a lehetőségen, amikor a Szárnyas Fejvadász 2049-en dolgozott a zeneszerzővel (és Dűne-rajongó társával), Hans Zimmerrel, aki nem csak egy, hanem két zenét is komponált az új projekthez.

Igaz, David Lynchnek elég nagy problémákkal kellett szembenéznie, amikor a balszerencsésen sikerült Dűne-filmjét rendezte. Hiába hozta magával a Twin Peaks későbbi sztárját, Kyle MacLachlant és néhány Lynch-re jellemző furcsaságot, a rendezőnek közel 600 oldalt kellett belezsúfolnia egy kétórás vágásba, amit annyira utált, hogy a nevét eltávolíttatta a stáblistáról.

Villeneuve tervei szerint a Dűne történetének két részre osztásával kikerüli ezeket a problémákat, sőt, még egy trilógia lehetőségére is utalt, amely a folytatást, a Dűne Messiást is magában foglalná. Az első Dűne-film főszerepében Timothée Chalamet alakítja Paul Atreides-t, akit korábban Kyle MacLachlan játszott, Zendaya pedig szerelmét, Chanit. A Velencei Filmfesztiválon tartott premier után a Dűne első része október 1-jén debütál az amerikai mozikban és a streaming csatornákon, míg Magyarországon október 14-től tekintheti meg a nagyközönség a filmet.

A figyelmetekbe ajánljuk