jelenet a Dűne című filmből

Komoly kritikát kapott a Dűne új előzetese egy rendezőlegendától

Saját Dűne-adaptációját évekig próbálta leforgatni, az újat túl kiszámíthatónak tartja.Múlt héten kijött a Dűne új, Denis Villeneuve (Fogságban, Érkezés, Blade Runner 2049) által rendezett feldolgozásának első, sztárokkal teli előzetese. Ennek kapcsán a francia Premiere magazin megkérdezte Alejandro Jodorowskyt, hogy mit gondol az előzetesről, a rendező ugyanis évekig próbálta tető alá hozni saját, nagy ívű, a résztvevők szerint a filmművészetet megváltoztatni képes Dűne-projektjét. A soha el nem készült filmről végül egy dokumentumfilm készült.

A szent hegy és A vakond rendezője nincs túlságosan elragadtatva az új verziótól.

Jól megcsinálták. Látjuk, hogy ipari filmgyártás, jó sok pénzt elköltöttek rá, nagyon drága film.Viszont mivel nagyon drága, sok pénzt is kell termeljen, ez pedig a probléma. Nincs benne semmi meglepetés. Formailag ugyanaz, ami eddig volt. A világítás, a színészek játéka, minden teljesen kiszámítható benne.

Ez persze elsősorban nem kollégájának kritikájaként szánta. Mint elmondta, a hollywoodi filmgyártás teljesen másként működik, mint a független mozi. A kiszámíthatóság elvén működik, mivel elsősorban sok pénzt kell termeljen, míg független filmek esetében a filmművészeti érték a legfontosabb szempont. Így bármilyen tehetséges szerzői filmes is rendezi a filmet, valószínűleg egyikőjük sem merészkedhetett volna merészebb vizekre vele szerinte – írja az IndieWire.

A figyelmetekbe ajánljuk