anger düh old movie

Mit tehetünk, amikor dühösek vagyunk?

A düh egy olyan kivételes negatív érzelem, amely nem elkerülésre sarkall, hanem támadásra. Néhány technikával megtanulhatjuk kezelni.


A düh egy olyan erőteljes negatív érzelem, amely válaszként születik arra a fenyegetettség érzésre, hogy valaki vagy valami akadályozza céljaink elérését. A motivációnk, nekünk jót okozó dolgok gátlásakor jelenik tehát meg a düh, akkor, amikor megbántják érzelmeinket, értékeinket, amikor nem tisztelnek eléggé. A harag, amit ilyenkor átélünk általában irányul valakire.

Más negatív érzelmeink, mint a szégyen, szomorúság, félelem, elkerülésre késztetnek minket, de a düh megközelítésre, cselekvésre sarkall, emiatt egyedi érzelem. A frusztráció, megvetés, neheztelés pedig a dühvel állnak kapcsolatban. A pszichológia szerint valamennyi düh megélése egészséges. Nagyon óvatosan kell bánnunk vele, mivel az sem jó, ha elnyomjuk, de másoknak árthatunk vele, ha kifejezzük.

A dühöt fokozhatja az ellenségeskedő, gyanakvó attitűd. Haragkezelésre akkor lehet szükség, ha a harag túl gyakori, túl intenzív, túl hosszan tartó vagy nehezen kezelhető. Dühkezelésre szüksége van azoknak is, akik elnyomják dühüket, mivel ez magas vérnyomáshoz vezethet. A dühüket elnyomók meg kell tanulják kifejezni azt, a haragot túlságosan kifejezők pedig keretbe kell helyezzék az érzelmüket.

Mi hogyan kezelhetjük a dühünket?

1.Írjunk haragnaplót. Jegyezzük le, amikor dühösek vagyunk, írjuk le, hogy mi okozta pontosan. Milyen gondolatok, érzelmek vannak bennünk az adott pillanatban? Mi enyhíthetné ezeket?
2.Keretezzük át úgy a haragot, hogy a minket zavaró dolgot elkezdjük más perspektívából szemlélni.
3.Legyünk asszertívak. Sokat segíthet, ha mindig kifejezzük azt, hogy mire vágyunk, mi bánt, anélkül, hogy másokat megbántanánk vele.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk