A disznók is jól szórakoznak a játéktermi játékokkal
Nem egy Minecraft-szintű játékot kellett megoldaniuk, de így is meglepő, hogy milyen ügyesen vette az akadályokat 4 malac. Ráadásul a saját örömükre.

Hamlet, Omelette, Ebony and Ivory játékos kedvükben voltak: Frontiers in Psychology szaklapban megjelent tanulmány szerint a négy disznó mindenkit meglepett, amikor egy joystickkarral irányított játékot kifejezetten élveztek.

A BBC által szemlézett tanulmány szerint a játékban a disznóknak az orrukkal kellett ügyeskedni a joystickkal, és a képernyőn lévő kurzort a falig kellett eljuttatniuk; ha ez sikerült nekik, akkor jutalomfalatot kaptak.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a disznók rendkívül okos állatok, ezért talán nem is az volt a meglepő, hogy képesek voltak a feladat elvégzésre,

de mindezt élvezték is.

Eston Martz / Pennsylvania State University

Ugyanis a jutalmat adagoló gép elromlott, de a négy állat ennek ellenére is folytatta a játékot. A tudósoknak csupán biztatni kellett őket és pár kedves szót mondani.

Az is kiderült, hogy a sertésfajok játéktudása között is van különbség: két Yorkshire sertés, Hamlet és Omelette közül ugyan Hamlet ügyesebb volt, de ő is csak 50 százalékban ért el sikerrel a falig a játékban. A kisebb méretű Panepinto fajtához tartozó Ivory viszont 76 százalékban hajtotta végre jól a feladatot – hozzá kell tenni, hogy társa, Ebony csak 34 százalékban járt sikerrel.

A tanulmány kiemeli, hogy kizárt, hogy véletlenül értek volna el sikereket a disznók: miután megértették a feladatot, tudatosan kezdték el használni a joystickot. A cikk hozzáteszi azt is, hogy a szembefordítható hüvelykujjal rendelkező emlősöknek jóval nagyobb előnyük van, szemben az orrukkal próbálkozó disznókkal – ezért is értek el a majmok és csimpánzok sokkal jobb eredményt sertés társaiknál.


A figyelmetekbe ajánljuk