malacok
Megkapták a vonatkozó kormányszervtől az engedélyt rá, hogy hogy génmódosított malacokat használhassanak orvosi és étkeztetési célokból.


A Revivicor nevű cég az Egyesült Államok Élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletétől megkapta az engedélyt rá, hogy génmódosított malacait orvosi, vagy étkezési célokra használhassák. A malacokkal az a terv, hogy szerveiket, első sorban a szívüket és veséjüket transzplantációra használják. Sikeres kísérleteket folytattak már páviánokkal és majmokkal is, hamarosan emberkísérletekre is sor kerül.

Az első alanyok vesetranszplantációra váró betegek lesznek, de ha sikerrel jár, akkor szívet is megpróbálnak majd az állatból emberbe ültetni. Már a nyolcvanas évek óta próbálunk állatokból szerveket átültetni, mivel az Egyesült Államokban több, mint százezren várnak jelenleg is szervátültetésre, ebből 17 naponta meghal a várakozás közben, minden kilencedik percben pedig újabb név kerül a várólistára.

Sajnos nincs elegendő emberi szerv ahhoz, hogy mindenkinél azonnal cserélni lehessen. A Revivcor génmódosított malacai erre jelenthetnek megoldást. Eddig nem sikerült állatokból emberekbe ültetni sikeresen szerveket, mivel az immunrendszerünk megtagadja a más fajoktól származó sejteket. A génmódosított malacok viszont azért lehetnek mások, és azért nem utasíthatta el a majmok szervezete mondjuk az idegen fajtól érkező testrészt, mert kivonták a szervezetükből az alfa-galt.

Azt tippelik ugyanis, hogy az alfa-gal miatt nem fogadja el a testünk az idegen szervet. Emellett mivel a disznóhús-allergiáért is az alfa-gal felel, így bátran fogyaszthatják ezeket az állatokat betegek is, írja a Big Think.

A figyelmetekbe ajánljuk