Tökéletes vacsora az új év első napjára: sertésborda borókával és vargányával

Tökéletes vacsora az új év első napjára: sertésborda borókával és vargányával

Rachel Roddy receptje tökéletesen illik az újév első menüjéhez – mármint, ha nem vagy másnapos.


Rachel Roddy receptjének elkészítéséhez 45 perc előkészületre lesz szükségünk. A főzés körülbelül két és fél órát vesz igénybe, a recept pedig 4-5 főre szól, és a következő hozzávalókat kell beszereznünk hozzá:

  • 20 darab borókabogyó
  • 20 g szárított vargánya
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1,2 kg csontozott sertéslapocka, 3 cm-es kockákra vágva
  • 1 kis hagyma, meghámozva és kockára vágva
  • 200 ml száraz fehérbor
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 3 szardella
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 2 friss babérlevél

A receptet a borókabogyók elkészítésével kezdjük. Ehhez le kell zúznunk a borókabogyókat óvatosan. Egy mozsárral, vagy egy nehéz kés hátuljával törjük össze őket. Akkor készültek el, amikor már megrepedtek. A szárított gombákat közben 30 percig áztassuk be 300 ml meleg vízbe, majd szűrjük le, és aprítsuk fel durván őket. A vizet tartsuk meg. Egy nagy, mély serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, majd pirítsuk le rajta a sertéshúst minden oldalról.

Ezután szedjük ki tányérra a lepirított húsokat. Ugyanebben a serpenyőben, lassú tűzön pároljuk a felvágott hagymát puhára. Ehhez hozzájön a már lepirított sertéshús, a bor, az ecet, valamint a folyadék, amiben a vargányát áztattuk. Hagyni kell, hogy magas lángon az egész felforrjon, ekkor hozzáadhatjuk a szardellát, a vargányát, a borókabogyót, és még egy ideig hagyjuk összeállni őket a tűzön.

Fedjük le, állítsuk alacsonyra a hőt, és főzzük másfél vagy két órán keresztül, vagy amíg a hús nagyon puha nem lesz. Emeljük ki ezután a sertéshúst, majd helyezzük vissza az edényt a tűzhelyre, és addig forraljuk a levet, amíg ízlésünk szerint elég szaftos nem lesz.

Tegyük vissza a sertéshúst, végül fűszerezzük meg az ételt, ahogy szeretnénk, majd tálaljuk.

Forrás: Guardian

A figyelmetekbe ajánljuk