Űrszonda indulhat a legközelebbi csillagrendszerbe

Űrszonda indulhat a legközelebbi csillagrendszerbe

A mai technológiánkkal körül belül 6000 évre lenne szükségünk, hogy eljussunk a legközelebbi, 4,37 fényévnyire található Alfa Centauri csillag- és bolygórendszerhez. Most viszont egy maroknyi tudós azon dolgozik, hogy pár évtizedre rövidítse az utazást.


Új megoldások

A Breakthrough Initiatives most új megoldáson dolgozik. Viszont a küldetés egyik fő akadálya, hogy minél nehezebb egy tárgy, annál nehezebb felgyorsítani, főleg, ha a cél a fénysebesség elérése. Nem is beszélve arról, hogy egy űrhajónak még saját üzemanyagját is szállítania kell, írja a IFLScience.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója, Dr. Chathura Bandutunga szerint a dobozon kívül kell gondolkodnunk, mert csak így találhatunk új módszert a csillagközi utazáshoz.

Adaptív optika

Az új felvetés szerint egy erőteljes lézersugárral a nehéz űrszonda rendkívül felgyorsulhatna, ám a kivitelezés nem egyszerű, ugyanis bolygónk légköre torzítja a lézerfényt. Emiatt Bandatunga és kutató társai szerint a távcsövekben alkalmazott technológiát kéne alkalmazniuk.

Ez az adaptív optika, amivel képesek lennének egyensúlyozni a torzulást. Végül a tudósok arra jutottak, hogy egy a Holdra telepített lézerállomás lehetne a megoldás, viszont ez rendkívül sok pénzbe kerülne.

Fényvisszaverő tükör

Illetve szintén nagy kihívást jelent, hogy a szonda ne olvadjon meg az utazás közben. Ennek elkerülése érdekben egy olyan tükröt kéne elhelyezni rajta, ami 99.99%-ban visszaveri a fényt.

Ha a projekt sikerrel jár, akkor akár 22 év alatt eljuthatnánk az Alfa Centaurihoz.


A figyelmetekbe ajánljuk