Megéri korán kelni holnap: itt az év leglátványosabb csillaghullása!
123rf/cylonphoto

Megéri korán kelni holnap: itt az év leglátványosabb csillaghullása!

Érdemes korán kelni (esetleg későn lefeküdni), hiszen az év leglátványosabb meteorraja érkezik fölénk. Idén december 13-áról 14-ére virradó hajnalon lesz a Geminidák csúcsa.

Ugyan a hullócsillagok időszaka december 4 és 17 közé esik, ezért már párat el lehetett csípni eddig is, a csúcspont december 14-én 8 órakor lesz – olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán.

Ekkor akár 150 meteor is látható lenne, de van egy bökkenő: világos reggel lesz. Ezért az egyetlen megoldás, aki szeretné a maximum közelébe megcsodálni a jelenséget, ha korán kelünk a 13-ról 14-re virradó hajnalon.

Ha mégsem kelnénk korán, akkor is lehet még szerencsénk az este folyamán és elcsíphetünk néhány látványos hullócsillagot. A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint akár egy-egy látványos tűzgömb is a kitartó megfigyelők horgára akadhat.

Az 1862-ben felfedezett Geminidák meglehetősen fiatalnak mondható, ha összehasonlítjuk más meteorrajokkal, például az időszámításunk szerint 36-ban felfedezett Perseidákkal vagy az először 902-ben észlelt Leonidákkal. A Geminidák első megfigyelései során még kevésbé tűnt aktívnak, mindössze 10-20 meteort lehetett látni óránként. Az idő előrehaladtával szerencsére nagyot nőtt az aktivitása, napjainkra akár 120-150 hullócsillagot is számolhatunk a legsűrűbb csúcsidőszakban. Percenként akár két izzó csíkot húzhatnak a Föld légkörében felizzó meteorok a decemberi égbolton – olvasható a Csillagvizsgáló oldalán.

Ha keresgélnénk a meteorrajt, érdemes dél felé tekinteni, és az egész eget szemmel tartani, mivel bárhol megjelenhetnek. A Geminidák sárga fénnyel izzanak fel, és másodpercenként 35 kilométeres sebességgel érkeznek meg a Föld légkörébe, ahol elégnek.

A megfigyelés előtt fél órával már érdemes elrakni a telefonokat, és kerülni kell más fényforrást is, mivel nagyban rontani fogja az élményt a meteorok észlelésénél. Előny, ha olyan helyen vagyunk, ahol minimális a légszennyezettség.


A figyelmetekbe ajánljuk