Maszkra szerelhető, filléres covid-tesztet fejlesztettek
Harvard University

Maszkra szerelhető, filléres covid-tesztet fejlesztettek

Gyors, pontos és olcsó. Ráadásul nem csak a koronavírus-fertőzést mutatja ki.


A koronavírusjárvány alatt nem győzték a szakemberek kiemelni, hogy a két legfontosabb dolog a védekezésben a maszkviselés és a tesztelés.

Most a MIT és a Harvard kutatói kifejlesztettek egy olyan találmányt, amely ötvözi a légúti megbetegedések két fő megelőzési eszközét. Egy hordozható bioszenzorról van szó, amelyben egy komplett laboratóriumot helyeztek el, úgy, hogy apró mérete miatt bármilyen arcmaszkra felhelyezhető.

Viselőjének 15-30 percig kell hordania a maszkot, majd egy gombnyomás segítségével 90 percen belül megjelenik az eredmény – mindez egy PCR-teszt pontosságával.

Külön érdekesség, hogy a kutatók nem a pandémia hatására kezdték el fejleszteni az eszközt; már három éve dolgoznak rajta. Emiatt pedig nem csupán a koronavírus-fertőzést képes kimutatni, hanem szinte bármilyen kórokozót diagnosztizál – emellett a szenzor a létező összes Covid-variánst felismeri.

A Buisness Insider cikke kiemeli, hogyha széles körben elterjed a találmány, akkor a jövőben nem csupán a koronavírus-járványt lehetne féken tartani, hanem például az influenzás megbetegedéseket is.

Erre pedig minden esély megvan. Ugyan a közeljövőben még nem valószínű, hogy a boltok polcain lesz a termék, de a csapat már keresi a kereskedelmi partnereit, amit minden bizonnyal meg fog találni, hiszen az eszközt kifejezetten olcsó előállítani: a prototípus elkészítése mindössze 5 dollárba, nagyjából 1500 forintba került.

Akit részletesebben érdekel a találmány pontos működése, az Nature Biotechnology folyóiratban megjelent tanulmányban megtalálhatja

A figyelmetekbe ajánljuk