
A különleges állagú és ízvilágú burrata története az 1920-as évekre nyúlik vissza, eredete pedig a dél-olasz Apulia régióhoz köthető. A legenda szerint a helyiek eredetileg csak a sajtkészítés során visszamaradt alapanyagokat próbálták újrahasznosítani – egy évszázaddal később viszont már…
augusztus 29., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Maradékmentés miatt született, mára mégis az egyik…
Hamu és Gyémánt

Amikor a tökéletesen egészséges étrendre gondolunk, valószínűleg nem egy tésztás étel jut elsőre eszünkbe – pedig szakértők szerint, ha jól készítjük el, táplálkozási szempontból kifejezetten előnyös is lehet.
július 05., 2025 ● Oláh-Bebesi Borbála
Főzzünk okosan: ez a módszer teszi a tésztát igazán…
Oláh-Bebesi Borbála

Íze kissé kesernyés, mégis intenzíven aromás – nem csoda, hiszen a növény közel kilenc hónap alatt fejlődik ki, de mégis csak alig több mint egy hétig hoz termést évente.
június 04., 2025 ● Oláh-Bebesi Borbála
Mindössze 15 napig fogyaszthatjuk az olaszok ínyencségét
Oláh-Bebesi Borbála

Bár Olaszország nagyvárosaiban a legtöbb vendéglátóhelyen beszélnek angolul, csak akkor mehetünk biztosra, ha megtanulunk néhány alapvető olasz kifejezést – a nyelven keresztül ráadásul sokkal könnyebben beleszokhatunk a helyi életérzésbe is. Ha étteremben járunk, ezzel az 5 egyszerű mondattal nem…
április 19., 2025 ● Hamu és Gyémánt
5 fontos olasz kifejezés, ha Rómában járva úgy rendelnél…
Hamu és Gyémánt

A carbonarát valószínűleg mindenki ismeri, akad azonban egy még egyszerűbb és könnyedebb hagyományos olasz tésztaétel, amihez csak néhány összetevőre van szükségünk – ráadásul vegetáriánus is. Mutatjuk a receptet!
április 13., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Az egyik legnépszerűbb olasz tésztaételhez csak őrölt…
Hamu és Gyémánt

Bár sokak számára a házi gnocchi elkészítése bonyolult és időigényes feladatnak tűnhet, a valóság ennél sokkal egyszerűbb. Egy jól bevált recepttel és néhány alapvető hozzávalóval könnyedén elérhetjük azt a puha, lágy állagot, amelyért annyian rajonganak. A most bemutatott változat különösen jól…

Leonardo DiCaprio, Rihanna, Jay-Z, de még maga Barack Obama is rendszeres vendég New York egyik legprominensebb éttermében, a Carbonében – mindez egyetlen embernek, Mario Carbonének köszönhető, aki nemcsak tulajdonosa az étteremnek, de ő maga a főszakács is. És hogy ez a tehetséges, fiatal séf…
március 12., 2025 ● Hamu és Gyémánt
A világhírű séf szerint így készül a legjobb húsgolyó -…
Hamu és Gyémánt

A népszerű olasz tésztaételeknek se szeri, se száma, de talán egyik finomságnak sincs annyira érdekes és szerteágazó története, mint a gnocchinak. Az Olaszországban eredetileg csak csütörtökönként fogyasztott nudli ma már világszerte egyre népszerűbb, így nem csoda, hogy a legtöbb boltban már…
november 20., 2024 ● Turi Dániel
6 tipp, hogy olyan legyen a házi gnocchink, mintha egy…
Turi Dániel

A tradicionális olasz fogások kapcsán már az alapanyagok, illetve az elkészítésük tekintetében is számos fortélyt érdemes megtanulnunk, ha igazán „olaszosan" szeretnénk étkezni. Nincs ez másképp az elfogyasztásukkal kapcsolatban sem: íme pár szabály, miképp együnk spagettit.
november 04., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Ezekre az íratlan szabályokra figyelj, ha úgy ennéd a…
Hamu és Gyémánt

Kevés táplálóbb őszi étel létezik egy gazdag rizottónál, azonban egyáltalán nem mindegy, milyen rizsből és milyen technikával készítjük el. Most megmutatjuk a világhírű szakács, Jamie Oliver egyik legfontosabb trükkjét.
október 19., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Jamie Oliver szerint ez a tökéletes rizottó titka
Hamu és Gyémánt

Ha korábban nem ismertük az olasznak ezt a tésztáját, mindenképp adjunk neki egy esélyt, ugyanis végtelenül könnyen el lehet készíteni, a végeredmény ráadásul hihetetlenül krémes.
szeptember 19., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Gyors vacsora az esős napokra: krémes paradicsomos tészta…
Hamu és Gyémánt

Tésztaételek, pizzák, húsos gombócok – az olaszok szinte minden népszerű fogásukhoz használják az úgynevezett paradicsompasszátát. Ennek az elkészítése azonban közel sem olyan egyszerű feladat, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen a folyamat akár heteket is igénybe vehet.
augusztus 14., 2024 ● Turi Dániel
Kíváncsi vagy, hogy készül az igazi paradicsompasszáta?
Turi Dániel