
Ahogy beköszönt az ősz, és egyre csípősebb a levegő, sokan vágyunk olyan melengető ételre, ami nemcsak finom, hanem a szervezetünk védekezőképességét is támogatja. A thai kókusztejes leves, vagyis a tom kha kai pontosan ilyen: krémes, pikáns és illatos fogás, amely tele van friss fűszerekkel és…
szeptember 14., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Az őszi megfázás ellen is tökéletes a thai kókusztejes…
Hamu és Gyémánt

A hagyományos ételek újrafelfedezése világszerte meghatározó gasztronómiai trend, Olaszországban pedig különösen látványosan tér vissza a „cucina povera”, vagyis a szegények konyhája. A toszkán eredetű acquacotta nevű leves ennek egyik legjobb példája: egykor olcsó alapanyagokból, kenyérből…
szeptember 12., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Egykor a parasztok étele volt, ma Michelin-csillagos…
Hamu és Gyémánt

A vichyssoise egy krémes, hidegen tálalt burgonyaleves, amelyet gyakran a francia konyha klasszikusaként emlegetnek – annak ellenére is, hogy az eredete vitatott. Egyes források szerint egy francia séf alkotta meg New Yorkban, mások szerint a francia Vichy városáról kapta a nevét. Akárhogy is, ez a…
július 03., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Könnyű, krémes, hűsítő: ilyen a franciák kedvenc nyári…
Hamu és Gyémánt

A gazpacho eredetileg dél-spanyolországi eredetű, hidegen tálalt zöldségleves, amely elsősorban a nyári hőségben népszerű. Ez a különleges változat cseresznyével készül, így a paradicsom savasságát a gyümölcs, az ecet és a fokhagyma egészíti ki, a bazsalikomos olaj, a pisztácia és a reszelt…
június 20., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Hűsítő, selymes és meglepő: így készül a cseresznyés…
Hamu és Gyémánt

A Food & Wine gasztroportál nemrég összeállított egy listát, amelyben a világ legfinomabb legkülönlegesebb nyári leveseit rangsorolta. Az összeállításban ugyan a gulyás nem, de egy másik tradicionális magyar fogás helyet kapott. Mutatjuk, milyen ízvilág nyerte el a gasztronómiai szakértők…
május 20., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Rangsorolták a világ legjobb nyári leveseit: egy magyar…
Hamu és Gyémánt

Most, hogy a csábító tavaszi napsugarak kissé alábbhagytak, a hidegebb időben megtölt, megnyugtat és szinte betakar minket ez a sajtos-krumplis krémleves. A fanyar cheddar, a krémes burgonya és a zsíros, sós szalonna egyesíti erőit, hogy egy igazán frappáns, egytálételt jöjjön létre, ami mindössze…

A TasteAtlas portál idén ismét szavazást indított, amiben arra a kérdésre kereste a választ, hogy melyik a legrosszabb ételünk. A versenyben a negatív csúcstartó mákos tészta helyét nemrég egy újabb, a magyarok körében is megosztó fogás vette át.
április 06., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Letaszították a mákos tésztát a trónról: már ez a…
Hamu és Gyémánt

Egy igazán kiemelkedő városhoz nagyon sok minden hozzátartozik – ezért a Time Out Magazin minden évben több ezer helybélit kérdez meg a városi életről, helyekről, programokról, hogy összeállíthassák a világ legjobbjainak éves összefoglalóját. Mint minden évben, úgy 2025-ben is elkészült az a lista…
március 14., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Itt a lista: a gasztronómia szerelmesei ezekben a…
Hamu és Gyémánt

Nemcsak egyszerű, de hihetetlenül gazdag is a portugálok különös levese, vagyis a caldo verde. Ami pedig még vonzóbbá teheti, hogy rendkívül olcsó elkészíteni.
február 22., 2025 ● Hamu és Gyémánt
Nem ismerjük, pedig a portugálok furcsa, zöld levese…
Hamu és Gyémánt

Egy jó leves tökéletes előétel lehet, miközben a téli hidegben felmelegít és tele van egészségesebbnél egészségesebb összetevőkkel. A TasteAtlas most 42 ezer szavazat alapján összegyűjtötte a világ 100 legjobb levesét, és bár az első 5-be tipikusan magyar fogás nem került be, de így sincs okunk…
november 22., 2024 ● Turi Dániel
Levesek a világ körül – ezt az ötöt egyszer mindenkinek meg…
Turi Dániel

Amint az őszi színkavalkád megjelenik a város fáinak lombkoronáin és az idő egyre hidegebbre fordul, úgy alakul át a főváros gasztronómiai kínálata is, és előtérbe kerülnek a testet melengető forró, tartalmas levesek. Alapanyagok tekintetében ilyenkor is van még mit a levesbe aprítani bőven, mi…

Ha már ráuntunk a megszokott leveseinkre, újítsunk be az arab gasztronómia egyik remekével, a főleg ramadánkor fogyasztott harira levessel. A csicseriborsóban, illatos fűszerekben és a friss zöldségekben gazdag étel igazi lélekmelengető, amely tökéletes választás az előttünk álló hűvösebb napokra.
november 05., 2024 ● Hamu és Gyémánt
Így készítsd el a marokkói konyha egyik kedvenc levesét, a…
Hamu és Gyémánt